Хакери атакуваха НАП, изтеглени са хиляди фирмени и лични данни

НАП-ПловдивХакери атакуваха Националната агенция по приходите (НАП) и оповестиха това чрез писма до някои медии, в които бе предоставен и линк към масивите на агенцията. Данни на милиони хора и фирми са станали достъпни чрез този неглемантиран пробив, определен от експерти като заплаха за националната сигурност на страната. Днес Съветът по сигурността ще заседава под председателството на премиера Бойко Борисов. Шефовете на службите, МВР министърът и министърът на финансите ще обсъждат действия след хакерската атака над сървърите на НАП, съобщи БНР.

Министърът на вътрешните работи Марин Младенов потвърди атаката и допълни, че тя идва най-вероятно от чужбина, а електронният адрес, от който е съобщено за пробива в сървърите на НАП, е руски. 

В момента, а и през цялата изминала нощ, екип от ГДБОП, ДАНС, Електронно управление и НАП установяват какво количество данни са изтеглени. 

От НАП заявиха, че в момента, в който разполагат с повече информация, ще оповестят дали има риск, какъв обем от хора и данни той засяга и какви са следващите стъпки, които НАП и данъкоплатците биха могли да предприемат.

Достъпът до изтеклата информация от масивите на данъчните няма как да бъде ограничен, предупреди пред националното радио IT специалистът Ивайло Мирчев. той определи случилото се като „дигитална катастрофа“ и пробив в националната сигурност:

“Тук говорим за милиони български граждани с много информация за тях. До момента от ЕНГ-тата, които съм проверил, всяко едно присъства поне в пет-шест отделни бази данни и изключително важно е, че това не е всичко, това е около 30-40% от информацията“.

IT специалистът, открил себе си в разкритите от хакери данни в НАП, каза, че става дума за над хиляда файла от 2007 година насам. 

“Бърза оставка на отговорните лица. Изключително спешна програма за одит на IT сигурността в инфраструктурата на държавните предприятия и промяна на политиката на държавата да работи с пет-шест фирми, които от 20 години поддържат тази IT инфраструктура и се провалят всеки път, препоръча Мирчев..

По-късно през деня се очаква изявление на НАП.

Leave a Comment