Лозарят Светозар Кавърджиев е начело на Консултативния съвет по плодове и зеленчуци в Пловдив

гроздеПроизводителят на десертно грозде Светозар Кавърджиев е председател на Областния консултативен съвет по плодове и зеленчуци в Пловдив, научи Агро Пловдив. 

Първото заседание на съвета започна днес в 11 часа. Директорът на дирекция „Аграрно развитие“ Татяна Богоева кой знай защо реши, че заседанието е строго секретно и не допусна журналисти. За да може да бъде отразено в медиите, е било необходимо съгласието на министерството и след като журналистите не са го потърсили своевременно, нямат място в залата, каза г-жа Богоева. Оттам нататък при всяко отваряне на устата на журналиста, тя категорично казваше: „Не!“, „Не!“, „Не!“, „Не!“, пресичайки всякакви опити за изговаряне на дума, камо ли на изречение. Категорично забрани и снимките, сякаш чуждото разузнаване само чака да зърне на фото присъстващите, за да им направи досие. В интерес на истината, тя предложи след срещата да даде изявление, но това не бе прието заради неприятното отношение. 

По-късно Светозар Кавърджиев обясни пред Агро Пловдив, че следващото заседание на пловдивския Консултативен съвет ще е след 15 септември. Преди това обаче на 2 август ще се проведе национален Консултативен съвет по плодове и зеленчуци, в който ще участват и представители на областните съвети. Всеки един от тях ще може да отправи предложения за промени, които биха подобрили състоянието на сектора. 

Според Светозар Кавърджиев, схемата за разпределяне на обвързаното подпомагане трябва да се подобри. Той ще поиска общия бюджет да се диференцира за всяка култура. Друго, върху което производителят на грозде ще акцентира, е неравностойното субсидиране между българските и другите европейски земеделци. „В Гърция например производителите на плодове получават десетократно по-голямо подпомагане, което прави нас, българите, неконкурентни на пазара“, поясни той. 

3 Comments

  1. зс каза:

    Решението е просто! На първо място е подсигуряване на пазар, като при зърно-производството, а на второ място е субсидирането пак да е равно на това в зърно-произвотството.Субсидирането да е на икономическа единица, която е с една и съща добавена стойност за всички производства. Пример: една икономическа единица при зърно-производството е равна на 100дка пшеница, за която икономическа единица субсидията е 3600лв. Например при овощните (в частност ябълки) една икономическа единица, която е равна на 1,5 дка, субсидията е 54лв .Субсидията просто трябва да бъде ПОНЕ изравнена! Без обвързана подкрепа, без излишни доказвания, просто да станем като зърно-производството.Да не говорим за разходите за създаване и отглеждането на овощните.Подпомагането може да бъде копирано и от Италия. Например там субсидията е на живо дърво, или пък Полша-65ст. на килограм ябълки при среден добив за страната, пак е без доказване. Може и като в Гърция и т.н….

  2. Ивайло каза:

    Тия верно са мн. прости и за нищо не стават. Наистина за това им избягаха служителите. Те за това хората събират подписи за да ги махат. А между другото, честито на Зарко.

  3. Фермер каза:

    Незнам до кога министерството ще търпи тези недоразумения панчева и богоева, мислещи единствено и само за техни облаги и заплатки и премии, ощетявайки служителите си. Най-голямото текучество на експерти е в Пловдив, не издържат на простотията им.май накрая ще останат сами да су работат.

Leave a Comment