Людмил Работов: Производители на рапица броят капките дъжд

Дори и сега някои производители рискуват и засяват
Людмил Работов

Людмил Работов

Производителите на рапица от област Пловдив вече са благодарни не на 20 литра дъжд, какъвто очакваха през август, дори вече и не на 10 литра. „Рапицата е на ръба. Ако паднат още 5 литра дъжд, ще сме доволни. Когато дъждът не идва, облачното небе ни носи успокоение, че рапицата може и да оцелее“, сподели зърнопроизводителят от град Раковски Людмил Работов.

Той разказа, че няколко дни преди 20 септември е започнал да засява семената на маслодайното растение, защото според метеорологичната прогноза на този ден се очаквали валежи. Приключил със сеитбата на 2 хил. дка на 19-ти, а на 20-ти в района на общината паднали 19 литра небесна вода. В края на миналата седмица пък още 10-12 литра спасителен дъжд се изсипал бавно и спокойно в продължение на часове. „Народът е казал: Капка по капка – вир …“, та и ние сега сме така.“

Най-благоприятният срок за засяване на рапицата в областта е около 15 септември. Малцина рискували да се доверят на прогнозата за дъжд. Тези, които не засели преди 20 септември, започнали операцията веднага след дъжда. Някои продължават и до днес със сеитбата. „Миналата есен в началото на октомври презасях част от изсъхналата рапица и бях доволен от резултатите при жътвата. Добивите от късната рапица бяха с около 10 на сто по-ниски, но все пак по-добре с тях, отколкото без тях“, спомня си Работов, който е и председател на Съюза на зърнопроизводителите – Пловдив.

Той посочи, че картинката в Северна България не е по-различна – дъждът липсва и там.

Повечето зърнопроизводители са редуцирали с около 30% площите, които по-рано са били определили за отглеждане на рапица. Причината е ясна – сушата.

„Как ще се развият посевите и дали ще влязат в зимата в най-подходящата фаза – „розетка“, вече е извън волята на производителите. Ако падне още малко дъжд и студовете не започнат рано, ще имаме късмет“, надява се фермерът от Раковски.

Leave a Comment