Проучване: Над 42 000 са организациите на производители в ЕС, у нас – 88

Ново проучване на европейската комисия подчертава ползите, които организациите на производители (ОП) и асоциациите на организации на производители (АОП) предлагат на земеделските производители в ЕС.

фермери, царевицаБроят на организациите на производители в съюза е над 42 000, като възприетата дефиниция за ОП е „всяко сътрудничество на земеделските производители въз основа на юридическо лице“. У нас, според списък, публикуман в сайта на МЗХГ през месец май 2019 г., признатите организации са 88.

Франция, Германия и Испания са трите държави-членки с най-много признати ОП и AОП, със съответно 759, 658 и 588 признати сдружения. Заедно те представляват около 60% от общия брой на равнище ЕС. По отношение на секторите повече от 50% от признатите предприятия принадлежат към сектора на плодовете и зеленчуците. Другите сектори с най-разпознаваемите PO и APO са секторът на млякото и млечните продукти, зехтина и трапезните маслини и виното.

Проучването установява, че основните цели на признатите организации и асоциации  включват: планиране на производството, адаптиране към търсенето; концентрация на продуктите; и пускане на продукти на пазара. Много непризнати ОП извършват същите дейности като признатите. И в двата случая тези дейности могат да донесат икономическа, техническа и социална или човешка полза на членовете им.

Производителите могат да гарантират по-голямо навлизане на пазара и по-голяма пазарна сила с други участници във веригата за предлагане на храни. Те могат също да допринесат за смекчаване на икономическите рискове и разходи, като например осигуряват сигурност на плащанията или споделяне на инвестиции. Що се отнася до техническите стимули, организациите на производители добавят стойност към бизнес дейностите, като предоставят инфраструктура за производство, съхранение или преработка. И накрая, за социалното или човешкото измерение, проучването стигна до заключението, че повечето земеделски производители ценят отвореността на организациите на производители към нови членове и тяхното демократично функциониране.

Въпреки че тези организации могат да приемат различни правни форми, независимо дали са признати или не, проучването установява, че селскостопанските кооперации са най-често срещаните

Проучването идентифицира определени пречки за присъединяването към организациите на производителите, като например страхът фермерите да загубят своята предприемаческа свобода. Много земеделски производители не са наясно с ползите от членството на организацията на производителите и са загрижени от разходите за създаването им.

Leave a Comment