В 14.30 часа Луната се надвесва над Земята

Явлението Свръхсуперлуние не влияе на здравето, психиката и политиката, сигурни са астролозите

свръхсуперлуниеДнес в 14.30 часа Луната ще се надвеси над Земята. Точно тогава спътникът ще доближи максимално близко до Земята – ще е на 356 989 км от българската територия. Още малко и ще я пипнем, според снимките, с които изобилстваше електронната мрежа. Явлението е наречено „суперлуние“ от астролозите, защото е комбинация от две астрономически събития, които днес ще настъпят почти едновременно – преминаването на Луната през перигея на нейната орбита и настъпването на фазата пълнолуние, информира БТА.

Тъй като орбитата на Луната около Земята не е кръгова, а елиптична, при своето въртене тя преминава през точката, наречена перигей, където разстоянието между Земята и спътника е най-малко. След около половин месец Луната ще премине през точката, наречена апогей, когато отстоянието между двете ще е максимално. Периодът на преминаване на Луната през перигея и апогея е около 27,555 денонощия, а движението на Луната около Земята продължава средно около 29,531 денонощия. Това означава, че ако някога се случи така, че преминаването през перигея съвпадне с пълнолунието, това събитие ще настъпи отново след около 411,8 денонощия, или след малко повече от година.

Астролозите казват още, че „суперлунието“ на 23 юни може да се нарече и „свръхсуперлуние“, тъй като разстоянието между Земята и Луната в този момент ще бъде малко над минималното възможно от 356 400 километра.

Те са категорични, че „явлението няма да окаже здравословно, емоционално, психологическо или политическо въздействие върху Земята“. Предишното явление „суперлуние“ беше на 6 май 2012 г., а следващото се очаква през август 2014 г., посочват астрономите.

 

 

Leave a Comment