30 аграрни и преработвателни организации искат специален режим и работа за карантинираните

берачи на ягоди, работници30 организации поискаха в писмо до премиера, ръководителя на Националния оперативен щаб за Covid-19, земеделския министър и здравния министър да бъде въведен специален режим на работа за селскостопанския сектор и предприятията за преработка на храни. Те отправиха апел сезонните работници да се считат за „критични“, каквито са медицински лица, полицаи, пожарникари, социални и транспортни служители, и да бъдат пропускани бързо.

Освен това организациите смятат, че земеделските работници, както и тези, заети с преработката на храни, не бива да остават под карантина, а да продължат да изпълняват задълженията си при спазване на мерките за сигурност.

Ето и пълния текст на писмото заедно с организациите, които са го подкрепили:

А П Е Л

от браншовите организации в сектор „земеделие“, „животновъдство“ и „преработка и производство на храни“ за определяне на заетите в сектора като „критични работници“ и осигуряване на адекватни и специфични условия за работа с цел гарантиране на продоволствената обезпеченост в условията на извънредно положение в Република България

УВАЖАЕМИ Г-Н БОРИСОВ, УВАЖАЕМИ Г-Н ГЕНЕРАЛ- МАЙОР ПРОФ. Д-Р МУТАФЧИЙСКИ, УВАЖАЕМА Г-ЖО ТАНЕВА, УВАЖАЕМИ Г-Н АНАНИЕВ,

В контекста на динамиката на въвеждането на различни противоепидемиологични мерки и рестрикции, насочени към ограничаване на разпространението на COVID-19 и справяне с последиците от неговата проява, организациите от сектор земеделие се обръщаме към Вас със следния апел: Призоваваме работещите в сектора да бъдат дефинирани като „критични работници“, за които да бъде въведен „специфичен режим на карантина“.

„Критични работници“ възприемаме всички заети и ангажирани с първичното селскостопанско производство, неговата преработката и производство на храни, тъй като в условията на невиждана към момента за всички нас криза, проблемите по вътрешните граници на ЕС и произтичащите от тях смущения на всякакви доставки, прогнозите за трайно влошаване на икономическите условия и спад в платежоспособността на населението, повече от всякога националната ни сигурност е свързана с обезпечаване на продоволствието, независимо от времевия хоризонт.

Нещо повече, на 30 март Европейската комисия публикува практически насоки за свободното движение на критични работници, към които открои работещите в селскостопанския и хранителния сектор, наред със специалисти в сферата на здравеопазването, занимаващите се с грижи за деца и възрастни хора, пожарникари и полицаи, транспортни работни и пр.

Стотици хиляди жени и мъже в България работят усилено, за да произведат безопасна, качествена и достатъчно храна не само за българската трапеза, но и за трапезата на други страни от и извън ЕС. В настоящата извънредна обстановка всички български производители и преработватели спазват стриктно наложените рестрикции и задължения, организирайки графика на ежедневните дейности в смени и прилагайки всички предпазни мерки, касаещи предпазване от заразяване и разпространение на COVID-19.

Бихме искали да подчертаем, че земеделските стопани от сектор „животновъдство“, както и всички преработватели и производители на фуражи и храни от агро-хранителната верига познават отлично зловещото лице и на инфекциозните заболявания при животните (свине, птици, овце, крави), тъй като от години се борим с тях и сме дисциплинирани в прилагането на мерки за превенция срещу все по-честите прояви и разпространение на епизоотии.

„Специфичен режим на карантина“, който предлагаме да бъде своевременно обсъден и възприет от Щаба, се изразява в разрешаването на карантинираните работещи да могат при стриктно определен от работодателя маршрут и при организиран служебен транспорт да се предвиждат до работното си място, да прилагат под контрол утвърдени със заповед на ръководител правила за лична дезинфекция, да полагат труд в регламентираното работно време, след което по съответния маршрут и с организирания служебен транспорт да се прибират на деклариран от тях актуален адрес на местоживеене.

В настоящия момент наша колективна отговорност е да гарантираме, че всички тези стотици хиляди мъже и жени няма да бъдат възпрепятствани в придвижването от и до фермите, градините, цеховете, складовете и пр. При действащите задължения за карантиниране за 14 дни на всяко контактно лице със заразен от COVID-19, съвсем скоро ще сме в капан на обстоятелства, в които само заради 1 човек, работници и от 2-те или от 3-те работни смени да се наложи да бъдат поставени под карантина, а фермите, цеховете и оранжериите да трябва да преустановят работа. Последното е не само пагубно за даденото стопанство, за заетите лица и за продоволствената сигурност, но би създало и редица други екологични и санитарно- хигиенни проблеми.

Абсолютно невъзможно е производствения процес в животновъдните обекти да бъде преустановен, тъй като ежедневната работа в отглеждането на живи животни изисква стриктни грижи за поене, хранене, раждане и отглеждане на малките, вентилация, осветление, дезинфекция, почистване, лекуване, сортиране, опаковане, логистика, сервиз и обслужване на машини/оборудване и пр., благодарение на което фермерите предоставят на пазара яйца, млечни продукти, различни видове меса и риба и др. производни продукти/суровини за индустриите от хранителната верига. За всички е известно, че ако една ферма остане без персонал дори и за един ден само, то животните в нея са обречени на страдание и смърт.

При оранжерийното производство на плодове и зеленчуци, които също работят целогодишно, преустановяване на работата също е равносилно на загуба на реколта, работна ръка, доходи и пр.

Голяма част от работниците в стопанствата са хора със специфична квалификация, образование и умения като ветеринарни лекари, зооинжинери, агрономи, технолози, животновъди, доячи и пр., които винаги са били в дефицит на пазара за работна ръка, а и привличането и задържането им в сектора е изключително трудно и скъпо. Практически заместването на хора от други сектори, които в момента са безработни, е процес изискващ необходимото време и инвестиции за привличане, обучение и въвеждане в производствения процес, което в настоящата динамика не припознаваме като удачна мярка.

От своевременното въвеждане на „специфичен режим на карантина“ се нуждаят и земеделските производители от сектор „плодове и зеленчуци“, особено на прага на кампанията по прибирането на реколтата от ранните култури. За беритбата им секторът разчита основно на сезонна заетост, а работната сила се обезпечава с много усилия чрез ангажиране на местни лица и привличане на организирани групи от други части на страната, за които фермерите поемат и всички необходими битови условия (настаняване в частни жилища в селата/градовете, в общежития, организиране на транспорт от и до градините и пр.). Ако в дадена организирана група берачи се наложи да бъдат приложени сега действащите условия на карантина, това би означавало цялата група работници да преустанови работа, респ. населените места да се напълнят с хора под карантина без да могат да работят и без да има алтернативи за фермерите в рамките на по-малко от ден да могат да намерят, ангажират и да създадат допълнителни трудови и битови условия за други групи работници. Освен това, при такава интензивна вътрешна миграция на групи от хора в страната за сезонно ангажиране в сектора, е необходимо количественото обезпечаване с всички предпазни и дезинфекционни средства за ежедневното ползване от всички работници в стопанствата.

За да не сме изправени пред невъзможността за осигуряването на тези средства в кампания, отново отправяме нашия апел към Щаба да възприеме предложението за „критични работници“, за които и централният Щаб и щабовете на областно ниво да са подготвени и да съдействат на земеделските производители, преработвателите и производителите на храни при евентуален недостиг на пазара.

УВАЖАЕМИ Г-Н БОРИСОВ, УВАЖАЕМИ Г-Н ГЕНЕРАЛ- МАЙОР ПРОФ. Д-Р МУТАФЧИЙСКИ, УВАЖАЕМА Г-ЖО ТАНЕВА, УВАЖАЕМИ Г-Н АНАНИЕВ,

Във връзка с всичко гореизложено бихме искали да споделим с Вас, че имаме високи очаквания към Вашето разбиране за сериозността на проблема, който категорично подчертаваме, че е въпрос от национално значение, защото засяга продоволствената сигурност на страната, храната на българина в извънредна обстановка и трудна прогнозируемост на всички краткосрочни и дългосрочни пагубни ефекти. Световната криза с COVID-19 напомня на всички, че солидарността всъщност е проявата на здравия разум. Вярваме във Вашата съпричастност в този момент! Нека не позволяваме борбата с COVID-19 да се превърне в игра на глада!

Нашите организации от „Национален земеделски форум- ОСП след 2020“, подкрепени от организациите към „Оперативен щаб храни и напитки“, които са представителните обединения на най-широкия кръг заинтересовани страни от агро-хранителната верига, оставаме на Ваше разположение за съдействие и съвместна работа в разработването на най-добрия механизъм, който да позволи безпроблемното функциониране на производителите от агро-хранителната верига при осигуряване на адекватна защита на здравето и безопасността както на хората, така и на животните.

Поддържащи настоящия апел организации:

1. Асоциация на земеделските производители в България

2. Съюз на птицевъдите в България

3. Асоциация на индустриалното свиневъдство в България

4. Асоциация на свиневъдите в България

5. Националeн съюз на говедовъдите в България

6. Национална асоциация на зърнопроизводителите

7. Национален съюз на земеделските кооперации в България

8. Добруджански овощарски съюз

9. Съюз на Дунавските овощари

10. Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция

11. Българска асоциация биопродукти

12. Национална асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове

13. Национална асоциация на млекопреработвателите

14. Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци

15. Асоциация на млекопреработвателите в България

16. Асоциация на месопреработвателите в България

17. Съюз на производителите на комбинирани фуражи

18. Национална асоциация на картофопроизводителите

19. Асоциация за развъждане на месодайните породи говеда в България

20. Обединени български животновъди

21. Национална браншова организация – Български пчеларски съюз

22. Националният браншови пчеларски съюз

23. Фондация за биологично земеделие „Биоселена“

24. Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010

25. Национална асоциация на Местните инициативни групи в България

26. Българска асоциация на търговците на агротехника

27. Българска асоциация на собствениците на земеделски земи

28. Инициатива „ЕДИНЕНИЕ“

29. Всички организации към „Оперативен щаб храни и напитки“:  Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите  Национална асоциация на млекопреработвателите в България  Асоциация на млекопреработвателите в България  Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България  Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци  Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България  Сдружение на производителите на растителни масла и маслопродукти в България  Съюз на пивоварите в България  Асоциация на месопреработвателите в България  Асоциация на производителите на рибни продукти- БГ ФИШ  Сдружение „Храни и напитки България“  Национална Лозаро – Винарска Камара

Leave a Comment