Мисията на 2012 г. – дарител на света

92 американски милиардера внесоха 1/2 от състоянието си за благотворителност, у нас най-масовите помощи бяха с SMS

2012 г. ще се запомни и с нова вълна на щедрост, по-висока и пълноводна от всичко, познато досега в историята на благотворителността. Най-богатите хора на света бяха призовани от третия по богатство – Уорън Бъфет, да дарят половината от състоянието си за болните, бедните и родените в бедност, но надарени с качества младежи. В края на ноември стана ясно, че 92-а от хай-клуба на милиардерите са се отзовали на поканата на Бъфет и са се разделили с 1/2 от състоянието си в името на каузата за единното човечество.

Инициативата на Бъфет и Бил Гейтс, наречена The Giving Pledge (Заклевам се), стартира през 2010 г., но през 2012 г. набра еволюционна скорост. Самият Бъфет от години дарява акции от компанията си „Бъркшир Хатауей“ на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, чиято мисия е свързана с болестта СПИН. Преди няколко години, в книгата „Къде изчезнаха лидерите“ на Лий Якока – бившият президент на „Крайслер“ , разказвачът описва как попитал Уорън защо прави това. Защо дарява огромното си състояние на фондация Гейтс? Няма ли деца, та пилее парите си? Отговорът на милиардера бил, че ако остави на наследниците си цялото това богатство, ще обезсмисли живота им и ще ги превърне в хора без цел и посока.

В края на тази година Уорън Бъфет отново предложи по-високи данъци за богатите в Америка. Идеята му беше тези, които печелят годишно между 1 и 10 милиона долара, да бъдат обложени с 30 процента, а за останалите, чиято печалба е по-висока, данъкът да е 35 на сто. Бъфет беше направил подобно предложение и през 2011 година. Неговото състояние е изчислено на 44.6 млрд. долара.

Водещо място в класацията на благотворителите може би ще заема занапред и Марк Зукърбърг, главният изпълнителен директор на Facebook. През този декември той подари акции на компанията на стойност от почти 500 000 долара. Средствата отиват в Sillicon Valey community – фондация за образование и здравни проекти.

У нас в началото на декември един американец в София внесе 20 000 лева и отвори банковата сметка на създадената от него инициатива „Любов в действие“ за корпоративни дарители. За по-малко от 10 дни в нея постъпиха 60 000 лева. С 10 000, внесени от ГЕРБ, в кампанията се включи и Бойко Борисов. Със събраните средства бяха направени щедри пакети, които „Любов в действие“ подари преди Коледа на 400 семейства, посочени от БЧК и софийската община като нуждаещи се. Над 1.5 милиона лева пък събра чрез дарителски SMS-и президентската инициатива „Българската Коледа“.

Неизброими бяха благотворителните акции в страната преди Коледа. Светът, а и българите в частност, все повече разбират, че личното материално състояние е временно и по-малоценно от удоволствието да помогнеш на хората в беда и да им дадеш познанието, че любовта е най-обединяващото и силно чувство, твърдят наблюдатели.

Leave a Comment