Опустошително нашествие на скакалци в Източна Африка обрича на глад 20 млн. души

За борба срещу пустинните скакалци, които за 6 месеца могат да се увеличи 400 пъти, Русия дари 10 млн. долара

пустинни скакалци28 април 2020 г., Москва, Руска федерация – На фона на продължаващата пандемия COVID-19 и тревожни прогнози за потенциален подем на глада в развиващите се страни, правителството на Руската федерация се присъедини към борбата на FAO срещу пустинните скакалци в Източна Африка, като изпрати 10 милиона долара (Заповед от 24 април 2020 г., номер 1137-r) . Определените средства ще бъдат разпределени между операциите на ФАО в Етиопия, Кения, Уганда и Южен Судан.

От началото на тази година източноафриканският регион преживява най-голямото нашествие на пустинни скакалци (Schistocerca gregaria) през последните десетилетия , най-опустошителният мигриращ вредител в света . Тези насекоми образуват гъсти и изключително подвижни ята, способни да покрият разстояние до 150 км на ден.

Пустинният скакалец е лакомотно насекомо: възрастен с тегло около 2 грама яде храна, равна на теглото му на ден. Ято насекоми, покриващи площ от само един квадратен километър, наброява до 80 милиона възрастни и е в състояние да консумира толкова храна на ден, колкото е достатъчно за 35 000 души.

Пустинните скакалци живеят 3 месеца. От яйцата, положени в почвата, ларвите се появяват след 2 седмици, а след 6 седмици се превръщат в възрастни индивиди, които след месец достигат пубертета и сами произвеждат потомство. Популацията на скакалците нараства експоненциално, увеличавайки се 20 пъти след 3 месеца, 400 пъти след 6 месеца и 8000 пъти след 9 месеца.

По тази причина скакалците представляват сериозна заплаха за продоволствената сигурност и препитанието в селските райони в много страни.

От началото на 2020 г. ситуацията с разпространението на пустинни скакалци рязко се влошава поради факта, че благоприятните климатични условия са допринесли за интензивното възпроизводство на вредителя в Източна Африка, Югозападна Азия и в районите около Червено море.

Особено притеснително е положението в Етиопия, Сомалия, Кения, Уганда, Танзания, Южен Судан, както и Джибути и Еритрея. ФАО изчислява, че над 20 милиона души са били поставени на ръба на глада поради нашествието на скакалци в тези страни.

ФАО счита реакцията на бързото разпространение на пустинни скакалци в Източна Африка за един от основните си приоритети. ФАО издаде спешен хуманитарен призив да помогне на тези страни в размер на 138 милиона долара, които са необходими от януари до декември 2020 г. за обработка на повече от 1 милион хектар земеделска земя и за незабавна помощ на 110 хиляди домакинства, които са загубили прехраната си. Пакетът за помощ включва пестициди и техните средства за доставка (наем на селскостопанска авиация, мобилни и преносими пръскачки), храна, фураж и семена.

В Судан и Йемен над 21,7 милиона души в 70,7 хиляди домакинства и 450 хиляди хектара земеделски земи – култури и пасища – бяха застрашени от глад заради скакалците. Допълнителният хуманитарен призив на ФАО за тези две страни се оценява на $ 15,2 млн. По този начин 153,2 милиона долара са необходими за ликвидиране на сегашната епидемия от скакалци и предотвратяване на глада сред 40 милиона души в тези 12 страни през годината.

До средата на април 2020 г., благодарение на донори (както държавни, така и големи бизнес), ФАО вече е натрупала 113 милиона долара.

В същото време днес финансовата разлика за екстремната операция за контрол на скакалците е $ 40 млн. Най-критичната ситуация е в Етиопия (дефицит от 13,8 милиона долара) и Южен Судан (дефицит от 2,5 милиона долара). ). Всеки ден отлагане носи загуба на хиляди тонове култури и фуражи, което означава, че сближава заплахата от масово гладуване в тези страни.

Настоящият руски принос ще помогне за покриване на този дефицит и ще позволи закупуването на необходимите обеми от пестициди, гориво, машини и оборудване, както и обучение и наемане на персонал за борба с вредителите

Leave a Comment