Европейските фермери и преработватели истински уплашени от загубите заради пандемията
В цяла Европа голяма част от хранително-вкусовата и селскостопанската промишленост е силно засегната от пандемията Covid-19, разказва видео на Би Би Си. Фермерите са инситнски уплашени от последствията на заразата, които могат да унищожат бизнеса им. Под риск са хиляди малки производители.
Половината от риболовците в Холандия са вързали лодките и не излизат в морето. Това е така, защото цената на прясната риба се понижи поради липса на търсене.
Във Франция 150 000 тона висококачествено сирене бяха бракувани миналата седмица, защото фермерите не могат да го продадат. Причината е в това, че потребителите вече търсят индустриални сирена с дълъг срок на съхранение.
Аспержите в Германия прорастват неприбрани и заприличват на малки дървета.
И много от складовете, които съхраняват прясна храна от цяла Европа, вече достигат капацитет. В Холандия се намира един най-големите на континента складове за храни, който вече почти препълнен.
Планини от картофи се издигат в Белгия. Малка част от тях отиват за изхранване на бездомните. Общо 750 000 тона остават непродадени.