НССЗ с нов уебинар за минералното хранене на зеленчуци
Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) организира пореден уебинар за земеделски производители. Този път темата е свързана с градинарството: „Въздействие на минералното хранене върху качеството на храните и човешкото здраве. Добри практики и новости в използването на калий и магнезий при полски зеленчуци„.
Уебинарът ще се проведе на 11 юни в периода 13:30-15:45 ч. В него могат да участват безп такси земеделски стопани, научни работници, консултанти, студенти, неправителствени организации и други заинтересовани лица в областта на земеделието. Необходима е предварителна регистрация на https://forms.gle/wh1bHicCUFSuNiDc6 или чрез изпращане на e-mail: pkumanova@naas.government.bg на следната информация: име и фамилия, e-mail адрес и качеството, в което се регистрирате (земеделски стопанин, съветник, научен работник, студент, представител на неправителствена организация, друго).
Основните теми са следните: Управление на храненето на зеленчуковите култури за производство на функционална (здравословна) продукция; Роля на калия и магнезия за формиране на ценни хранителни съставки и за преодоляване на стресови ситуации; Добри практики и новости в прилагането на калиеви и магнезиеви торове за увеличаване съдържанието на здравословни съставки в зеленчуковите култури (ефективност, избор на подходяща форма на торовете, оптимални норми и срокове на торене); Диагностика на храненето с калий и магнезий; Визуални признаци на дефицит на калий и магнезий при зеленчукови култури.
Лектор на събитието ще бъде доц. д-р Маргарита Николова – дългогодишен университетски преподавател с богата научна дейност в областта на агрохимията, хранене и торене на земеделските култури, баланс на хранителните елементи, добри земеделски практики, проблеми на торенето в българското земеделие, екологични проблеми, както и системи и модели за препоръки за торене на земеделски и енергийни култури.