Протестиращият Асен Василев: „Не били компютри, а компоти!“

Бившият служебен министър отхвърли обвиненията на Драгомир Стойнев от вчера и обяви, че властта работи непрозрачно
Асен Василев

Асен Василев коментира нападките на Стойнев като „пълно безумие“

„Пълно безумие“ – така служебният министър Асен Василев определи нападките на наследника си Драгомир Стойнев, които той отправи вчера заради подписани договори в енергетиката. Стойнев обвини Василев, че е допуснал договор за строителен надзор на АЕЦ „Белене“, който бил за 2 милиона лева месечно. Оказа се обаче, че въпросният документ е бил подписан още на 31 март 2012 г., когато Асен Василев дори не е подозирал, че ще бъде министър. „Не били компютри, а компоти“, иконично коментира по Нова телевизия бившият енергиен министър. Той е и един от протестиращите срещу кабинета „Орешарски“.

Василев поясни, че договорът е бил подписан от тогавашния шеф на НЕК Крум Анастасов. Как обаче е получил одобрението на борда на директорите на НЕК и на борда на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ), за Асен Василев е непонятно. Впрочем, точно той уволни Анастасов докато беше служебен министър. Събеседникът посочи, че не е било задължително Делян Добрев като енергиен министър да е в течение на плащанията за строителен надзор на несъществуващата АЕЦ „Белене“.

По повод другите 2 милиона лева, които министър Стойнев посочи като безпрецедентно източване на държавата, Асен Василев обясни, че те са били предвидени за консултантска фирма. Тя е трябвало да се заеме с ангажимента чрез преговори със собствениците на ТЕЦ Марица изток 1 и 3, да се променят неизгодните за България договори. Имало обявена обществена поръчка за такъв консултант, 7 фирми се явили, но новото правителство прекъснало процедурата. „Идеята ми беше чрез промяна на договорите с двата ТЕЦ-а да постигнем по-ниски изкупни цени, по-къс срок на действие на старите договори и да отпадне клаузата за задължително изкупуване на тока им“, уточни бившият министър.

На въпроса толкова ли няма експерти в МИЕТ, които да преговарят със собствениците на двете топлоцентрали, Асен Василев отговори с контравъпрос: „А вие как си представяте хора, които получават 1000 лева заплата да преговарят за стотици милиони?“

Според бившия министър в момента законите се приемат непрозрачно. Той обясни, че и по тази причина участва в протестите. Непрозрачно работят и всички държавни институции, каза още Василев. Той даде за пример промените в Закона за енергетиката, които били направени „на тъмно“ и гласувани след 15-минутно обсъждане. Бившият министър не е сигурен, че промените ще могат да доведат до намаляването на цената на електроенергията, тъй като са половинчати.

Leave a Comment