Кои фермери имат най-големи шансове да се класират при новия прием по мярка 4.1.2.
Най-много точки могат да получат биологични животновъди, чиито ферми и използвана земя са в планински или необлагодетествани райони
Земеделското министерство публикува днес Насоки за кандидатстване по инвестиционната мярка 4.1.2, която е към Тематичната подпрограма за развитие на малки стопанства – виж ТУК в раздел „Информация за кандидатстване“.
Днес, 17 юли 2020 г., се откри вторият прием по подмярка 4.1.2. Той ще продължи до 18 септември, включително. Бюджетът за него е в размер на близо 10 млн. лева.
По подмярка 4.1.2. се подпомагат проекти, които водят до подобряване на цялостната дейност на земеделското стопанство чрез:
– модернизиране или увеличаване на наличните производствени материални и/или нематериални активи или
– подобряване на предпазарната подготовка или съхранение на продукцията, или
– създаване и/или презасаждане на трайни насаждения, десертни лозя, медоносни дървесни видове за производство на мед, или
– повишаване на енергийната ефективност в земеделските стопанства, или
– производство на биоенергия за нуждите на земеделските стопанства, или
– инвестиции в машини, оборудване и съоръжения за опазване на околната среда, или
– инвестиции за постигане съответствие с нововъведени стандарти на Общността, приложими за съответните стопанства, или
– изграждане, реконструкция/рехабилитация на съоръжения и оборудване, включително кладенци и съоръжения за съхранение на вода за напояване, включващи изграждането на нови и подобряване на съществуващи мрежи в стопанствата.
Оценяване
Най-висока оценка – 35 точки, получават проекти на кандидати, които отглеждат животни, плодове и зеленчуци. При кандидатстване стандартният производствен обем (СПО) на стопанствата трябва да включва животни и/или култури от приоритетните сектори, включени в приложение 16 (виж долу). В случай, че СПО е формиран от приоритетните култури/животни, всяко евро от СПО се умножава по коефициент 0,0044.
Кандидатите, които са сертифицирани като биологични производители, получават 20 точки.
25 точки се дават за проекти на кандидати, чиито животновъдни обекти и минимум 50% от използваните земеделски площи попадат в планински или необлагодетелствани райони.
С 10 точки се увеличава шансът за проекти, които повишават енергийната ефективност и/или в които има иновации.
2 точки се дават за проект с инвестиции за напояване на кандидат, който участва в сдружение за напояване.
Също 2 точки получава проект с инвестиции за напояване, който използва вода от инфраструктура с по-малко загуби и по-висока ефективност при използване на водните ресурси. Условието се счита за изпълнено, когато кандидатът ползва вода от клон на „Напоителни системи“ или от водно сдружение, за които е налице по-висок коефициент на полезно действие от настоящия за напоителните системи.
Максималният брой точки е 94.
Кои могат да кандидатстват
По процедурата се подпомагат кандидати, които към датата на подаване на проектното предложение:
– са регистрирани като земеделски стопани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани (ДВ, бр. 10 от 1999 г.), наричана по-нататък „Наредба № 3 от 1999 г.“;
– имат икономически размер на стопанството, измерен в стандартен производствен обем (СПО) в границите между левовата равностойност на 6000 евро и 7999 евро включително и над 50 на сто от СПО на стопанството е от секторите „Животновъдство“, „Плодове и зеленчуци“ и/или „Етеричномаслени и лекарствени култури“, съгласно продуктите, посочени в Приложение № 2;
– са собственици и/или ползватели на цялата налична в земеделското стопанство земя, включително сгради, помещения и оранжерии, използвани за производствена дейност на селскостопански култури;
– са собственици и/или ползватели на животновъдните обекти, сгради и помещения, използвани за животновъдната дейност, в случай че развиват такава;
– имат регистрация на животновъден/и обект/и по реда на чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и да отговарят на ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти, в случай че развиват животновъдна дейност.
– са микропредприятия или малки предприятия по смисъла на чл. 3, ал. 2 и 3 от Закона за малките и средните предприятия.
Каква помощ ще получат
Финансовата помощ по подмярка 4.1.2. за одобрени проекти е в размер от 60 на сто до 80 на сто от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи, като минималният размер на общите допустими разходи за един проект е левовата равностойност на 2 444,75 лева, а максималният размер на общите допустими разходи за един проект е левовата равностойност на 48 895 лева. За проекти представени от признати групи/организации на производители или такива, одобрени за финансова помощ по мярка 9 „Учредяване на групи и организации на производители” от ПРСР 2014-2020 г. максималният размер на общите допустими разходи за един проект е левовата равностойност на 136 906 лева.
Тези максимални размери се отнасят и за общата стойност на проекти, представени от предприятия партньори и/или свързани с кандидата предприятия по смисъла на Закона за малките и средните предприятия.
Приложение 16:
Култури в приоритетен сектор „Плодове и зеленчуци“ и приоритетен сектор „Животновъдство“
I. Списък на приоритетни култури | |
КУЛТУРИ | ОПИСАНИЕ |
ЗЕЛЕНЧУКОВИ КУЛТУРИ | |
Картофи, батати | Клубенови зеленчукови култури |
ПЛОДОВИ ЗЕЛЕНЧУКОВИ | |
Домати | Плодови зеленчукови култури |
Пипер | Плодови зеленчукови култури |
Сладък пипер | Плодови зеленчукови култури |
Лют пипер | Плодови зеленчукови култури |
Патладжан | Плодови зеленчукови култури |
Краставици | Плодови зеленчукови култури |
Корнишони | Плодови зеленчукови култури |
Тиквички | Плодови зеленчукови култури |
Дини | Плодови зеленчукови култури |
Пъпеши | Плодови зеленчукови култури |
Бамя | Плодови зеленчукови култури |
Градински фасул (зелен и зърно) | Бобови зеленчукови култури |
Градинска бакла (зелена и зърно) | Бобови зеленчукови култури |
Градински грах (зелен и зърно) | Бобови зеленчукови култури |
ЛИСТНОСТЪБЛЕНИ ЗЕЛЕНЧУКОВИ | |
Главесто зеле | Листностъблени зеленчукови култури |
Карфиол | Листностъблени зеленчукови култури |
Броколи | Листностъблени зеленчукови култури |
Салата | Листностъблени зеленчукови култури |
Ендивидия | Листностъблени зеленчукови култури |
Марули | Листностъблени зеленчукови култури |
Спанак | Листностъблени зеленчукови култури |
Магданоз | Листностъблени зеленчукови култури |
Копър | Листностъблени зеленчукови култури |
Листно цвекло | Листностъблени зеленчукови култури |
Киселец | Листностъблени зеленчукови култури |
Лапад | Листностъблени зеленчукови култури |
Алабаш | Листностъблени зеленчукови култури |
КОРЕНОПЛОДНИ ЗЕЛЕНЧУКОВИ | |
Моркови | Кореноплодни зеленчукови култури |
Магданоз – коренов | Кореноплодни зеленчукови култури |
Целина | Кореноплодни зеленчукови култури |
Салатно цвекло | Кореноплодни зеленчукови култури |
Репички | Кореноплодни зеленчукови култури |
Ряпа | Кореноплодни зеленчукови култури |
Пащърнак | Кореноплодни зеленчукови култури |
ЛУКОВИ ЗЕЛЕНЧУКОВИ | |
Лук (зрял и зелен) | Лукови зеленчукови култури |
Чесън (зрял и зелен) | Лукови зеленчукови култури |
Праз | Лукови зеленчукови култури |
Арпаджик | Лукови зеленчукови култури |
МНОГОГОДИШНИ ЗЕЛЕНЧУКОВИ | |
Артишок | Многогодишни зеленчукови култури |
Аспержи | Многогодишни зеленчукови култури |
Хрян | Многогодишни зеленчукови култури |
ЛОЗЯ | |
Десертни лозя | Трайни насаждения |
ОВОЩНИ КУЛТУРИ | |
СЕМКОВИ ОВОЩНИ ВИДОВЕ | |
Ябълки | Семкови овощни видове |
Круши | Семкови овощни видове |
Дюли | Семкови овощни видове |
Мушмули | Семкови овощни видове |
КОСТИЛКОВИ ОВОЩНИ ВИДОВЕ | |
Сливи/джанки | Костилкови овощни видове |
Праскови/нектарини | Костилкови овощни видове |
Кайсии/зарзали | Костилкови овощни видове |
Череши | Костилкови овощни видове |
Вишни | Костилкови овощни видове |
Едроплоден дрян | Костилкови овощни видове |
ЯГОДОПЛОДНИ ВИДОВЕ | |
Ягоди | Ягодоплодни видове |
Малини | Ягодоплодни видове |
Къпини | Ягодоплодни видове |
Френско грозде (бяло и червено) | Ягодоплодни видове |
Арония | Ягодоплодни видове |
Касис | Ягодоплодни видове |
Бодливо грозде | Ягодоплодни видове |
Боровинки | Ягодоплодни видове |
Смокини | Ягодоплодни видове |
ІІ. Списък на приоритетни животни | |
Видове животни в обхвата на чувствителните за подпомагане сектори | |
ГОВЕДА И БИВОЛИ | |
Телета и малачета до 1 г. | |
Телета и малачета над 1 г. и под 2 г. за угояване | |
Телета и малачета над 1 г. за разплод и бременни юници и бременни малакини | |
Млечни крави и биволици | |
Месодайни крави | |
ОВЦЕ | |
Овце – млечни, и овце – месодайни | |
Други овце | |
КОЗИ | |
Кози – майки | |
Други кози | |
СВИНЕ | |
Свине – майки | |
Прасенца под 45 дни | |
Други свине | |
ПТИЦИ | |
Кокошки – носачки | |
Бройлери | |
ДРУГИ | |
Пчелни семейства |