Въпреки пандемията за първите 5 месеца вносът на домати, краставици и пипер расте с 6,7 до 19%

внос-износ плодове и зеленчуци 2020 г.

Последният оперативен анализ на статистиката на МЗХГ показва, че въпреки въведеното извънредно положение в много държави, вносът на основните зеленчуци се е увеличил.

Внос

глави чесънПри пресните зеленчуци, най-значително в количествен израз нараства вносът на домати – с 2,6 хил. тона (6,7%), пиперки – с близо 1,8 хил. тона (19,1%) и краставици и корнишони – с 1,6 хил. тона (11,5%). Повишение се отчита и при импорта на моркови, тикви, патладжани и чесън – в границите от 3,5% до 73,8%.

От друга страна, вносът на лук и шалот намалява с 22,4%, а този на картофи и зеле – съответно с 1,5% и 9,7%.

Около 70% от общия внос на пресни плодове за първите пет месеца на 2020 г. се формира от цитрусови плодове и банани – общо 91,2 хил. тона, което е с 10,1% повече на годишна база.

Вносът на ябълки се свива с близо една трета в сравнение с аналогичния период на 2019 г., възлизайки на 24,3 хил. тона.

Сред останалите плодове, вносът на грозде, черупкови плодове, дюли, сливи, пъпеши и дини нарастват в диапазона от 24,6% до 99,6%, а тези на кайсии, малини, вишни, праскови и череши намаляват с между 7,4% и 77,6%.

Износ

 

градински грахПрез периода януари – май 2020 г. износът на пресни зеленчуци намалява с 4,8% на годишна база, до 18,1 хил. тона, докато този на пресни плодове се увеличава с 8,3%, до 19,5 хил. тона.

Понижението на общия износ на пресни зеленчуци се дължи главно на спад на реализираните извън страната бобови зеленчуци с 3,1 хил. тона или 97% (основно на грах).

Намаление се наблюдава и при експорта на лук и картофи, съответно с 36,2% и 41,6%.

Същевременно, изнесените количества домати, краставици, пиперки, тикви, зеле и моркови са с между 10,9% и 35,5% повече.

Отчитаният износ на пресни плодове по това време на годината представлява основно реекспорт на продукти, които не са произведени в България. Само цитрусовите плодове формират над 82% от целия износ за петте месеца на 2020 г., като количеството се повишава с 8,4% на годишна база.

Износът на ябълки е с 19,1% по-малко в сравнение с петте месеца на 2019 г., докато при ягодите и гроздето е налице ръст от респективно 16,5% и три пъти.

Leave a Comment