В условията на пандемия вносът на зеленчуци продължава да се увеличава
Единствено вносът на пресни зеленчуци в България през януари – юли показва увеличение (с 2,7%) спрямо същия период на миналата година. Той е най-голям при пипер и краставици. Вносът плодове намалява с 1,4%. Износът на зеленчуци и плодове също е отрицателен с сравнение с година по-рано, а съответните числа в проценти са -5,9% и -11%.
Вносът на пипер и краставици нараства с най-голям процент
За периода януари – юли 2020 г., който в голямата си част съвпада с блокирането заради Ковид-19, вносът на пресни зеленчуци нараства най-значително в количествено изражение при домати – с 4,1 хил. тона (8%), краставици и корнишони – с 2,6 хил. тона (17,4%), пиперки – с близо 2,5 хил. тона (17,5%) и картофи – с 1,3 хил. тона (4,2%), съобщава МЗХГ.
Внесените количества моркови и репи, патладжани, тикви и чесън са в границите от 4,2% до 57,7%.
От друга страна, вносът на лук и шалот намалява с 4,2 хил. тона (20,1%).
Над половината от целия внос на пресни плодове за седемте месеца на 2020 г. се формира от цитрусовите плодове и бананите – общо 107 хил. тона, което е с 8,3% повече на годишна база.
Доставките на ябълки спадат с близо 15 хил. тона (35,3%) в сравнение с аналогичния период на 2019 г. Сред останалите по-важни плодове, вносът на праскови, ягоди, пъпеши, кайсии и череши се свива с между 4,2% и 27,6%, докато този на дини, сливи, круши, грозде и черупкови плодове нараства в рамките на 18,5% – 27,2%.
Износът на бобови, картофи и дини е с най-драстични спадове от почти 84%, 67% и 62%
През първите седем месеца на 2020 г. износът на пресни зеленчуци намалява с 5,9% на годишна база, до 22,6 хил. тона, а този на пресни плодове – с 11%, до 26,9 хил. тона.
Общият износ на пресни зеленчуци се свива най-вече в резултат от спад на реализираните извън страната бобови зеленчуци (основно грах) – с 3,8 хил. тона или 83,7%. По-малки количества се отчитат и при картофите – с 67,4%, лукa – с 51,9% и гъбите – с 31,1%.
Същевременно, износът на домати, зеле, краставици, тикви, пиперки, моркови и сладка царевица се увеличава в границите от 4% при доматите до над тринадесет пъти при сладката царевица.
Намалението на експорта на пресни плодове на годишна база е свързано основно с по-малкото изнесени количества дини – с 5,6 хил. тона (62,3%) и череши – с 1,3 хил. тона (61,2%). Свива се и реализацията извън страната на кайсии и черупкови плодове, респективно с 28,9% и 32,4%. Регистрираният износ на цитрусови плодове (представляващ реекспорт) се увеличава с 12,1%, формирайки над 61% от целия износ за седемте месеца на 2020 г.
Експортът на праскови и вишни е над два пъти повече спрямо аналогичния период на 2019 г., а този на ягоди – с 30,2%.