Йосиф Делгянски: Субсидиите за Южна България трябва да са по-високи

Ожънах 70% от пшеницата, средният добив е 400 кг/дка и е с 1/3 по-нисък от Северна България заради сушата

Йосиф ДелгянскиЗърнопроизводителят Йосиф Делгянски, съдружник в „Гранд Агро“ООД – Раковски пред АгроПловдив.БГ

Йосиф Делгянски е най-големият зърнопроизводител в Южна България. Обработва около 85 000 декара земя на територията на две области – Пловдивска и Старозагорска, върху които отглежда пшеница, царевица, слънчоглед и рапица. Дружеството „Гранд Агро“, в което е съдружник и управител, притежава 7 комбайна от най-висок клас.

– Г-н Делгянски, колко напред отидохте в жътвата на пшеница?

– Вече прибрах зърното при 70% от площите.

– Колко декара сте засели и какви са средните добиви и качеството?

– Пшеницата ми е върху 45 000 декара, а средният добив е около 400 килограма. За качеството… то се влоши заради дъждовете, които паднаха. Намаля глутенът в зърното. Ако сравня резултатите с миналата година – същите са, горе-долу.

– А спрямо колегите ви от Северна България?

– Ето, това е въпросът. Мисля, че е крайно време Министерството на земеделието и храните да направи райониране на страната. Нищо, че сме малка държава, климатът е различен тук и там. В Северна България паднаха дъждове тази пролет и това се отрази благоприятно на техните добиви. Те са с една трета по-високи от нашите тук. В тракийското поле от 25 март до 5 юни не падна и една капка дъжд. Аз съм прилагал подходяща агротехника – посевите ми са наторени и опазени от вредители и болести. Но, резултатите са различни най-вече заради различните природни условия. Знам, че в Португалия и Испания има направено райониране и с него са съобразени и субсидиите. Сухите райони са компенсирани. Справедливо е и тук да се приложи тази практика. Защото сушата при нас не е от днес и вчера, от тази или миналата година. Години наред е така и това трябва да се отчете в министерството.

– Продавате ли вече тазгодишното зърно? Ще го изнасяте ли?

– Нашето зърно има само един маршрут – към складовете на хлебопекарните „Симид 1000“. Те правят най-чистия и вкусен хляб.

– Кога ще подготвите площите за следващата сеитба?

– Повечето вече са подготвени. Първо върви комбайнът да ожъне, а веднага след него пускам тракторите да изорат. Защото още през август трябва да сея рапицата, а после и есенниците.

– Наскоро влязохте и в овцевъдния бранш. Заделяте ли от зърното за изхранване на стадото?

– Да, заделям отсевките.

Още за Йосиф Делгянски: Умни хора и заем от 2 милиарда трябват на земеделието

Leave a Comment