Губим 200 млн. евро по Програмата за селските райони

За периода 2007-2012 г. ЕК ни е определила минимум от 1.411 млн. евро, от който сме усвоили 1.177 млн.

Близо 200 млн. евро няма да достигнат до земеделците заради мудно вървящи процедури и липса на интерес към отделни мерки по Програмата за развитие на селските райони. Сериозен риск от загуба на средства има и през 2013 г., показват последните актуални данни на екипа на министър Томислав Дончев, цитиран от в. „Сега”.

Според изпратените към ЕК прогнозни данни общият размер на усвоените евросредства по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2012 г. ще стигне 1,177 млрд. евро (прогнозата не включва единствено направените разплащания в последния работен ден – 28 декември). В същото време определеният за същия период лимит за усвояване на средства е 1,411 млрд. евро, или с 234 млн. евро повече. Неусвоените пари се губят, а това намалява и общия дял на европейско финансиране, което страната получава срещу плащаната ежегодно вноска за членство в ЕС.

За загуба на средства признават и от земеделското министерство. Дни преди приключването на годината от ведомството са заявили, че не могат да се ангажират с конкретни прогнози, защото картината е динамична. Уточнението е, че одобрените до края на ноември разходи по програмата възлизат на 932 млн. евро, а през декември се очаква да бъдат разплатени други 296 млн. евро, или общо 1,23 млрд. евро. Но и тази сума е под минимума на Европейската комисия. Лимитите в усвояването на евросредствата са свързани с правилото, че парите могат да се усвояват в срок от две години след отпускането им, за да не се загубят.

Виновен, според агроведомството, е предишният кабинет, който не стартирал програмата с необходимата скорост, заради което има забавяне в усвояването на средства като цяло.

2013 г. ще бъде много рискова и за останалите оперативни програми. Най-реална е опасността от загуба на средства по ОП „Околна среда”, където проектите са големи и тежки, а постигнатите от началото на програмния период до края на 2012 г. нива на усвояване са ниски. Темпото ще трябва да бъде ускорено рязко и по програмата за развитие на човешките ресурси. С най-добро изпълнение и дори преизпълнение през 2012 г. е ОП „Транспорт”, в която попада и строителството на магистралите. Наред с високите лимити тази година страната трябва да се договаря и за финансирането за следващия програмен период, като крайните срокове ще съвпаднат с подготовката за изборите.

Leave a Comment