Вписаните в общинските регистри пчелари и пчелни семейства ще се заличат

Биопчелинът на Владимир Владимиров край с. Храбрино, област Пловдив

Биопчелинът на Владимир Владимиров край с. Храбрино, област Пловдив

Регистрацията на собственици на пчели и пчелни семейства в кметствата на населените места ще се заличи от административните регистри на общините. Пчеларите ще се вписват единствено в регистъра на съответната Областна дирекция по безопасност на храните на територията, на която се намира пчелинът. Това е основната промяна в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за пчеларство, който бе одобрен от правителството вчера и който вече е входиран в Народното събрание.

В допълнителните разпоредби е дадена и простичка дефиниция на временен пчелин: “ (Той) е място, върху което временно се настаняват пчелни семейства за практикуване на подвижно пчеларство.”

Измененията в чл. 8 гласят: „(2) Постоянните пчелини задължително са с ограждение, като в урегулираните поземлени имоти са с ограда, осигуряващо/осигуряваща безопасността на обекта и непозволяващо/непозволяваща свободен достъп и преминаване на хора и животни, и са обозначени с табелка с регистрационния номер на пчелина. (3) Обектите по ал. 2, намиращи се в горски територии, могат да са с ограждение, което не представлява строителство по смисъла на Закона за устройство на територията, и на което се поставя табелка с регистрационния номер на пчелина. (4) За постоянните пчелини, намиращи се в защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, изискванията на ал. 2 и 3 не се прилагат.“

Leave a Comment