„Вила Юстина“ направи още една винарска изба в с. Устина
При затварянето заради Ковид-19 онлайн продажбите растат, особено сега, когато работодателите искат да направят коледни подаръци за служителите
Една от най-разкошните винарни у нас – „Вила Юстина“ в с. Устина, Пловдивско, откри тази есен втора и трета изби в селото. Те са една до друга и са само на километър от първата винарна. Второто предприятие е за производство на естествено пенливо вино, а третото е за така нареченото вино в кутия (bag in box) – бяло, розе и червено. Двете изби са съвсем близо до парк-лозето на компанията – край самия път, по който пристига гроздето.
„Гроздето постъпва тук при входа, пресова се, а соковете отиват в резервоарите“, показва главният технолог на „Вила Юстина“ Васил Стоянов. Това са десетки огромни и по-малки съдове с обеми от 2 хиляди до 8 хиляди литра.
В технологичната нова изба има вани, електронните табла, които показват температурите в отделните съдове и чиито данни главният технолог може да види през телефона си по което и да е време и където и да се намира, автоклави, линия за пълнене и затваряне на пенливите вина, както и линия за 5-литровите bag in box купажни вина.
„Тъй като лозето на „Вила Юстина“ се увеличи до 460 дка, се появи и необходимостта от нови помещения и оборудване. Тази есен пуснахме да работи новата винарска изба с два цеха, в която да поемем по-голямото количество грозде. Капацитетът й е приблизително същия като на първата винарна – до 300 тона грозде“, разказа Васил Стоянов.
Главният технолог поясни, че вината от по-висок и най-висок клас ще продължат да се правят в първата винарна, която бе създадена през 2006 г. Там е и залата за дегустации, енотеката, туристическият комплекс с класически старобългарски къщи, както и ресторантът. Новата изба е с чисто производствени функции и не е достъпна за туристи.
През необичайната за света 2020 г. лозето на „Вила Юстина“ е дало отлична реколта, без да го докоснат болести и климатичните изменения, дори градушките подминали масива. „Направихме много добро вино, но пък заради заключването продажбите, както навсякъде у нас и в чужбина, намаляха“, обобщи Васил Стоянов.
Например досега около 10% от виното се е изнасяло към Белгия, Австрия, Япония, Китай, както и в три щата в САЩ. „Преди изпращахме навън не големи количества, но все пак редовно, докато тази година износът намаля заради Ковид-19“, посочи Мария Спасова, която е винен гид във „Вила Юстина“. Затова тази година основно се е разчитало на продажбите на вътрешния пазар.
Летните винени турове във винарната в с. Устина също раздвижили търсенето, като след дегустациите, гостите си купували бутилки за празници и делници.
„Затварянето заради пандемията отвори онлайн възможностите за поръчки и доставки. Любители на виното на „Вила Юстина“ си купуват през мрежата от две бутилки до кашони и палети. Точно сега преди Коледа забелязвам нараснал интерес към нашите вина от страна на корпоративния бизнес“, каза Мария Спасова. Именно работодатели поръчват палети вино с желанието да направят коледни подаръци на служителите след като противоепидемичните мерки не позволяват провеждането на обичайните в края на годината фирмени празненства.
Сред най-търсените и ценени вина на „Вила Юстина“ е „Мавруд&Рубин“ – чисто български шедьовър с български сортове.
От тази година на пазара е новата малка бутилка на винарната с естествено пенливо вино – лека и удобна за всякакви поводи и особено за новогодишни наздравици. „Вила Юстина“ единствена в България произвежда естествено пенливо вино в малки бутилки и то още си разширява кръговете от приятели.
За съжаление, българските потребители в широкия случай не правят разлика между газираните и естествено пенливите вина. „Пенливото вино е култура. Хубавите шампански вина са много скъпи, а производството им е по по-особен начин. Трябва да подложим напитката на вторична ферментация. Създаването на вино тип шампанско в бутилка може да отнеме в класическия случай около 3 години, а при използване на по-бърз метод минимум 6 месеца“, обясни Васил Стоянов.
Мария пък допълва, че така както във Великобритания открай време уважават почивка за чай – „tea time“, в наши дни младите хора се опитват да наложат и „winе time“. В крак с идващите тенденции, „Вила Юстина“ просто вече е готова с новото винено забавно и приятно общуване, създавайки малките бутилки.
Тази година известните в света винени конкурси продължиха да се провеждат, а „Вила Юстина“ продължи да участва в тях и да печели медали. Представянето на вина в конкурсите „Декантер“, „Шардоне дьо монд“ и „Мундус вини“ обогати колекцията с медали на винарната, като се добавиха четири сребърни и един бронз.
На въпроса към главния технолог кога и как усеща, че е направил вино за медал, той отговаря: „Често ми се случва като опитвам наше вино, което все още не е на пазара, да си кажа че се е получило и е готово за медал. Хубавото вино е онова, от което като изпиеш една чаша, ти се иска да си налееш втора.“