Инициативни комитети от 10 села на среща с Явор Гечев

Кметът на Ново село смята, че настоението в района вече не е бунтарско, в Русе и Видин напрежението остава
протест с домати

На протеста миналия вторник бяха изхвърлени над 10 тона домати в Ново село

Среща между инициативни комитети на зеленчукопроизводители от 10 села и зам.-земеделския министър Явор Гечев ще има тази вечер в Ново село, Пловдивско. Тя е по инициатива на Гечев, който веднага след ожесточения протест миналия вторник потърси контакт. На 2 юли над 10 тона първокачествени домати бяха изсипани на моста на Стара река в Ново село заради изключително ниските цени на червения зеленчук – между 20 и 60 стотинки за килограм. Тогава протестиращите обеща, че на 9 юли пак ще направят същото, но в с. Исперихово, ако дотогава цената на доматите не започне да расте.

„Цената на доматите леко се вдигна и хората не са толкова склонни да повторят протеста“, каза днес кметът на Ново село Тодор Атанасов. Той обясни, че производителите оценяват светкавичната реакция на земеделското министерство, по чиято инициатива бяха формирани мобилни групи със служители на НАП, агенция „Митници“ и Българската агенция по безопасност на храните.

Миналата седмица производителите от Ново село изпратиха до Народното събрание декларация с искания, събрани в 6 точки. Най-важните от тях бяха за увеличаване на субсидиите за дребните зеленчукопроизводители и усилване на граничния контрол.

Протестите на производителите на дини, домати и пъпеши не спират. В петък зеленчукарите от Петрич и Сандански отново блокираха главен път Е-79. В същия ден имаше протести в Русенско и Видинско. Производители от крайдунавските земи заплашиха, че ако до 9 юли пазарната ситуация не се нормализира, на 10-и ще тръгнат с трактори към София.

 

Leave a Comment