Производството на цигари намаля с 9%, а на лекарства расте с 14 на сто

Индексът на промишленото производство падна с 2.7% за месец и с 6% за година, отчете НСИ
цигари - производство

Производството на цигари намаля за месес с 14.4%, а за година с 9

Индексът на промишленото производство през месец май е намалял с 2.7% спрямо април и с 6 на сто спрямо май 2012 г., отчете Националният статистически институт.

През този май е регистрирано намаление спрямо април с 4.1% в преработващата промишленост  , а увеличение е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ- с 3.9%, както и в добивната промишленост – с 1.9%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили – с 25.6%, при производството на тютюневи изделия – с 14.4%, при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм – с 10.2%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 9.3%, при производството на облекло – с 6.9%, при производството на хранителни продукти – с 4.2%. Ръст е регистриран при производството на напитки – със 7.2%.

 На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната промишленост – с 14.3%, в преработващата промишленост – с 5.6%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 2.8%. По-значително намаление спрямо предходната година в преработващата промишленост се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили – с 36.6%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 24.0%, при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм – с 19.0%, при производството на електрически съоръжения – с 16.0%, при производството на химични продукти – с 13.4%, при производството на тютюневи изделия – с 9.0%, при производството на хранителни продукти – със 7.2%.

Увеличение е отчетено при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители – с 22.4%, при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 19.0%, при производството на лекарствени вещества и продукти – с 13.8%, при производството на напитки – с 11.3%.

Leave a Comment