Торовете поскъпнаха с около 30% от началото на годината

Иван РомановРъст от около 30% има на минералните торове от началото на годината. „Цените се променят непрекъснато и все нагоре. Ако днес ви кажа, че амониевият нитрат струва Х число, утре то вече може да е по-високо“, каза Иван Романов, управител на една от най-големите фирми за търговия с продукти за селското стопанство в Южна България – „Имбо“ в град Раковски.

Поскъпването е тотално, при всички минерални торове – азотни, комбинирани (азот, фосфор, калий), торове с микроелементи, течни, гранулирани, изброи той. Става въпрос не само за българското, но и за производството в чужбина.

„Имбо“ продава торове от България, Гърция, Сърбия, Египет и други страни.

Най-слабо ще загубят земеделците, които още през януари се снабдиха с торове. Проблемът е, че повечето от производителите купуват през февруари, март, април.

„Винаги съм казва, че минерални торове трябва да се купуват от фермерите през лятото. Тогава цената им е най-ниска“, сподели Иван Романов.

От средата на февруари зърнопроизводителите започнат да внасят азотни торове, без които добивите биха били доста по-ниски. В началото на вегетацията се подхранват също овошки и лозя. Преди сеитбата на царевица и слънчоглед също се влагат торове.

Складовете за торове на "Имбо"

Складовете за торове на „Имбо“

 

Leave a Comment