До 2050 г. производството на храни ще се увеличи 70%, включително и чрез намаляване на загубите на полето
С онлайн семинари ФАО показва решения за предотвратяване похабяването на реколтите
Загубите след прибиране на реколтата са една от основните причини за несигурност в изхранването на милиони хора. През 2019 г. почти 690 милиона души са гладували по света и ситуацията се е влошила поради пандемията на COVID-19. Всички заинтересовани страни, включително фермери, преработватели, търговци на дребно и правителства, са част от решението за предотвратяване и намаляване на загубите на храна след прибиране на реколтата и могат на тяхно ниво да допринесат за производството на храна, достатъчна за нарастващото население.
За да помогне на фермерите и производителите да променят процесите и работните методи, които водят до загуби на храна след прибиране на реколтата, ФАО беше домакин на тематичен онлайн семинар. На виртуалното събитие, което вече е достъпно, експерти от целия регион представиха най-добрите практики.
Очаква се населението на света да достигне 9,7 милиарда до 2050 г., което допълнително изостря несигурността на храните. За да се осигури храна на човечеството – главно градските жители – ще е необходимо производството на храни да се увеличи със 70 процента. Предвид постепенното изчерпване на земните и водните ресурси, както и изменението на климата, устойчивото постигане на целите за продоволствена сигурност също ще изисква намаляване на загубите, по-специално по време на фазите на прибиране на реколтата и след прибиране на реколтата.
„Намаляването на загубите на храна след прибиране на реколтата ще спомогне за подобряване на производителността и продоволствената сигурност за фермерите, подобряване на икономическите резултати за държавите и правителствата и най-важното ще осигури по-достъпна храна за потребителите в правилните количества, без да навреди на околната среда“, обясни Робърт ван Отердейк, специалист по агробизнес на ФАО. По този начин, предотвратявайки загубите на храна след прибиране на реколтата, е възможно да се увеличи наличността на храна, без да се губят допълнителни ресурси и без да се създава допълнителен натиск върху околната среда.
Факторите, водещи до този проблем, варират от неефективно боравене и загуби по време на транспорт и разваляне поради лошо съхранение до лоши управленски решения и неадекватна инфраструктура.
Жосиан Клоутиер и Ханс де Уилд от университета и изследователския център Вагенинген (Нидерландия) предоставиха подробен преглед на процесите на стареене и разваляне на пресни продукти; най-важните фактори за оценка на качеството и измерването на загубите на храни, и съвременни технологии за съхранение, опаковане и обработка на продуктите.
Блаже Йосифовски от Северна Македония и Анатолий Фала от Националната агенция за развитие на селските райони на Република Молдова споделиха примери за добри практики за прибиране на реколтата и обработка след прибиране на реколтата за подобряване на ефективността на веригата на стойността и намаляване на загубите и загубите на храна.
Този уебинар е част от поредица от онлайн семинари, предназначени да популяризират най-добрите практики и да стимулират действията за предотвратяване и намаляване на загубите и загубите на храна по цялата верига на стойността. Всеки семинар ще прегледа решения на проблем на определен етап от веригата, от производство до потребление, предлагайки практически методи за предотвратяване и намаляване на загубите и загубите на храна, които могат да бъдат приложени на национално или регионално ниво.