Людмил Работов: Очакваме по-добра реколта от пшеница, ако опазим чисти посевите до жътва

Влажната пролет забави сеитбата на слънчогледа, но при първите по-сухи дни и тя ще приключи

Людмил Работов„Почвата в Пловдивска област, а и на повечето места в страната, е влагозапасена на 100%. При по-тежките почви дори вече има преовлажняване. Но то не ни притеснява, защото времето, така или иначе, ще се затопля“, каза Людмил Работов от Раковски, който е председател на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив.

Влагата е най-важният фактор, определящ добивите. Той не зависи от земеделците, защото у нас нямаме нито практиката, нито възможността да поливаме. Всичко друго – вредители, плевели, торене, е в ръцете на фермерите, и който иска и знае как, ще се справи, коментира председателят.

Тази година валежите са като благословия и затова според него добивите от пшеница и рапица, ще бъдат по-високи. „Разбира се, ако успеем да опазим културите от евентуални болести и неприятели до жътва“, уточни Работов.

Повечето зърнопроизводители в областта са успели да третират срещу плевели навреме, а оттук нататък заради буйното си развитие, посевите вече имат надмощие над по-късно появилите се нежелани растения.

По отношение на болестите, Людмил Работов очаква картината да се изясни, когато дъждовете спрат. Тогава ще се види какви болести има на полето и кои фунгициди ще са подходящи за ограничаването им. „Така или иначе, сега не може да влезем с машините да пръскаме“, каза той.

Както в предишни години, зърнопроизводителят от Раковски е засял и български сортове пшеница. От една страна залага на тях като чисто патриотичен акт, от друга – отличните хлебопекарните качества на родните сортове са безспорни. Това е важно, тъй като в голямата си част земеделците от региона предлагат реколтата си на големите хлебопроизводителни предприятия в областта. Пазарът обаче е некоректен спрямо хлебното зърно – ценовата разлика между продукцията от фуражна и хлебна пшеница е нищожна, а добивите от по-нискокачествените сортове са с 20-30% по-високи. Според Людмил Работов, когато пшениците клас А се изкупуват с 50-60 лева по-скъпо за тон, тогава българските сортове ще станат по-търсени.

Дъждовната пролет все пак носи и някои негативи. Сеитбата на слънчоглед се забави с около месец, а някои фермери все още не са я извършили. Тук очакванията са, че заради по-хладното време слънчогледът, който наскоро е засят или тепърва ще се сее, ще успее да догони сроковете и да се развие навреме.

Leave a Comment