Румънски кашкавал и словенски сладкиш – новите продукти, защитени в европейските регистри

Европейската комисия одобри искането за регистриране на „ Cașcaval de Săveni “ от Румъния в регистъра на защитените географски указания (ЗГУ) и на „ Slovenska potica “ в регистъра на гарантираните традиционни специалитети (TSG).

„ Cașcaval de Săveni “

Cașcaval de Săveni

„ Cașcaval de Săveni “ е узряло сирене, произведено в района на Ботошани. Суровината, използвана за направата на продукта, е сурово краве мляко, събрано от идентифицирания географски район от местните животни, които са комбинация от традиционни местни породи говеда като „Sura de stepă“ и „Bucșan“, кръстосани с други породи говеда, които дават големи количества мляко. Кашкавалът се отличава с дългия си период на узряване (60 дни), което му позволява да придобие гладка и хомогенна консистенция, както и по-изразен цвят. Целите блокове са с кубовидна или цилиндрична форма, без изкривяване, с чиста повърхност. От външната страна има тънка кора, която е по-тъмно жълта от вътрешната страна. „Caşcaval de Săveni“ се продава в две форми: покрита с восъчна смес или с термосвиваем филм.

Вкусът му се характеризира с орехови тонове и лека горчивина. Местните климатични условия, благоприятни за развитието на естествени пасища, богати на разнообразна флора, допринасят за качеството на млякото, използвано за получаване на „Cașcaval de Săveni“.

Slovenska potica

Slovenska potica

“ Slovenska potica ” е тестено руло с мая с различни пълнежи, сред които най-известни са тези с ядки, естрагон и стафиди. Традиционната му форма е кръгла с дупка в средата, тъй като се пече в традиционна форма, наречена „потичник“. “Slovenska potica” е резултат от метод на производство, трансформация или състав, съответстващ на традиционна практика. В словенската кулинарна традиция това е ястие, което символизира празнично меню.

Прясно изпечена „Slovenska potica“ има минимален срок на годност от 10 дни, като единственото изключение е „Slovenska potica“ с пълнеж от естрагон, който има минимален срок на годност от седем дни. „Slovenska potica“ трябва да се съхранява в съответствие с инструкциите на производителя. Изпечена и замразена „Slovenska potica“ трябва да се използва в рамките на три месеца от датата на замразяване. След размразяване „Slovenska potica“ трябва да се използва в рамките на три дни. Ако е замразено сурово, „Slovenska potica“ има максимален срок на годност от шест месеца от датата на замразяване.

Тези нови имена ще се присъединят към списъка с 1 609 вече защитени хранителни продукта, включително 64 гарантирани традиционни специалитета. Списъкът е достъпен в базата данни eAmbrosia .

Leave a Comment