Румънски кашкавал и словенски сладкиш – новите продукти, защитени в европейските регистри
Европейската комисия одобри искането за регистриране на „ Cașcaval de Săveni “ от Румъния в регистъра на защитените географски указания (ЗГУ) и на „ Slovenska potica “ в регистъра на гарантираните традиционни специалитети (TSG).
„ Cașcaval de Săveni “ е узряло сирене, произведено в района на Ботошани. Суровината, използвана за направата на продукта, е сурово краве мляко, събрано от идентифицирания географски район от местните животни, които са комбинация от традиционни местни породи говеда като „Sura de stepă“ и „Bucșan“, кръстосани с други породи говеда, които дават големи количества мляко. Кашкавалът се отличава с дългия си период на узряване (60 дни), което му позволява да придобие гладка и хомогенна консистенция, както и по-изразен цвят. Целите блокове са с кубовидна или цилиндрична форма, без изкривяване, с чиста повърхност. От външната страна има тънка кора, която е по-тъмно жълта от вътрешната страна. „Caşcaval de Săveni“ се продава в две форми: покрита с восъчна смес или с термосвиваем филм.
Вкусът му се характеризира с орехови тонове и лека горчивина. Местните климатични условия, благоприятни за развитието на естествени пасища, богати на разнообразна флора, допринасят за качеството на млякото, използвано за получаване на „Cașcaval de Săveni“.
“ Slovenska potica ” е тестено руло с мая с различни пълнежи, сред които най-известни са тези с ядки, естрагон и стафиди. Традиционната му форма е кръгла с дупка в средата, тъй като се пече в традиционна форма, наречена „потичник“. “Slovenska potica” е резултат от метод на производство, трансформация или състав, съответстващ на традиционна практика. В словенската кулинарна традиция това е ястие, което символизира празнично меню.
Прясно изпечена „Slovenska potica“ има минимален срок на годност от 10 дни, като единственото изключение е „Slovenska potica“ с пълнеж от естрагон, който има минимален срок на годност от седем дни. „Slovenska potica“ трябва да се съхранява в съответствие с инструкциите на производителя. Изпечена и замразена „Slovenska potica“ трябва да се използва в рамките на три месеца от датата на замразяване. След размразяване „Slovenska potica“ трябва да се използва в рамките на три дни. Ако е замразено сурово, „Slovenska potica“ има максимален срок на годност от шест месеца от датата на замразяване.
Тези нови имена ще се присъединят към списъка с 1 609 вече защитени хранителни продукта, включително 64 гарантирани традиционни специалитета. Списъкът е достъпен в базата данни eAmbrosia .