Цените на рапицата чупят всички рекорди!

В Канада миналогодишната рапица достигна 573 евро/тон, на пристанищата на Черно море 517 евро. Само за две седмици маслодайното семе се повиши със 100 щатски долара за тон в Украйна
Причината е една – остър световен недостиг

прибиране на рапицаОще от вчерашния понеделник новата реколта от рапица на европейския фючърсен пазар започна да се търгува със значителен плюс от 11 евро и достигна 515 евро за тон. Ценови сигнали от чужбина и от международните стокови пазари също са насочени стръмно нагоре, съобщава немският сайт Agrarheute.

Цените на миналогодишната рапица в Канада също се покачват рязко в текущата търговия и се котират на нов рекорд от 909 CAD на тон (1 канадски долар е равен на 1,32 лева) – това е около 573 евро на тон. Новата канадска реколта също се търгува със солидна премия от 718 CAD (452 ​​евро).

Експортните цени в Украйна – най-важният доставчик за европейския пазар – нараснаха със 100 евро в рамките на две седмици. Черните маслодайни семена бяха натоварени в експортните пристанища на Черно море на рекордно висока цена от 632 USD – това е около 517 евро на тон.

На германското пристанище за износ и търговия на едро в Хамбург рапицата беше котирана миналия петък на 560 евро за тон – макар и трудно търгувана. Подобни високи цени бяха отчетени в Mitteland (Швейцария) и Mannheim (Германия).

Причината за поскъпването е изключителният недостиг на рапица в света към този период на годината.

В момента никъде не са останали количества. След лошата реколта миналата година и бумът на износа през първата половина на сезона, световният пазар и складовете бяха изметени. Според изчисленията на USDA, глобалните запаси от рапица са намалели почти наполовина само за две години. И сега има признаци за поредната слаба реколта за Европа и – може би и за Канада.

В някои европейски региони наскоро студът оказа голямо влияние върху рапицата. В резултат на това Европейската агенция за мониторинг на културите (MARS) наскоро намали очакваните добиви. В началото на месеца комисията също коригира прогнозата си за реколтата за 2021 г. надолу – с около 300 000 тона до само 16,46 милиона тона.

Това означава, че европейските земеделски производители биха прибрали толкова малко рапица, колкото миналата година – 16,3 милиона тона, и биха се отдалечили силно от резултатите през 2014-2018 г., когато реколтата бе 18 до 22 милиона тона.

Във всеки случай последицата от малката френска и европейска реколта е огромното търсенето на внос от европейците и то на пазар, където други големи вносители като Китай и Япония искат да купуват големи количества рапица. Резултатът е ясен: цените остават преди всичко високи.

За текущата година Комисията оценява европейския обем на вноса на най-малко 6 милиона тона, с общо потребление в Европа от около 23 милиона тона. Като се има предвид, че реколтата от рапица в ЕС отново се очаква да бъде много малка, тази огромна разлика ще остане и така ще поддържа цените на вътрешния пазар високи.

Само германските мелници вече са закупили и внесли 930 000 тона рапица от трети страни през настоящия сезон, сочи статистиката на Комисията за вноса. По-голямата част от количествата идват от Украйна. А в Украйна площта на засятата нова реколта е с около 10% по-малка в сравнение с предходната година, изчислява украинското министерство на земеделието.

Други големи доставчици за европейците през настоящия сезон бяха Канада и Австралия, рапицата дойде също така от Русия. Но при най-големия износител в света – Канада, последната реколта беше сравнително малка и по-голямата част от изнасяното количество отдавна е продадено – най-вече на Китай.

Анализаторите съобщиха, че две пратки украинска рапица са били изтъргувани на канадски дилъри през април. Това е изключително рядка и необичайна сделка, която ясно показва крайния недостиг на най-големия износител в света.

Въпреки лошата реколта, канадските фермери са продали повече рапица на износителите през първите няколко месеца от пазарната година, отколкото през предходните години в резултат на много високите цени. Те са пласирали почти 11 милиона тона, изчислява американското земеделско министерство (USDA). Сега едва ли има какво да се получи от канадските пристанища, съобщават търговци. Складовете зеят празни и ще минат месеци преди следващата реколта.

За новата реколта канадското министерство на земеделието очаква разширяване на рапичните площи с около 300 000 хектара до 8,7 милиона хектара.

Проблемът е, че дори семената, които вече са засяти, не се появяват заради студеното време, а там където са поникнали, са подложени на значителен мраз и суша. Това обяснява и рязко растящите борсови цени за новата канадска реколта.

Leave a Comment