Едногодишен мораториум за строителство по Черноморието

Парламентът реши какви ще са отговорностите на новото министерство за инвестиционно проектиране
кей на Черноморието

Мораториумът е закъснял, смятат от екоорганизациите

Народните представители гласуваха днес налагането на едногодишен мораториум върху разпоредителните сделки и строителство в зоните “А” и “Б” на държавните земи по ЧерномориетоИзключения ще се правят само за инфраструктурни обекти с местно и национално значение.

През времето на забраната Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще трябва да проучи възможностите за създаването на национален парк “Българско Черноморие”. Чрез него ще се защитят плажовете Иракли, Карадере, Камчийски пясъци, Крапец, Шабленски езера, Корал, Аркутино, Дюни и Маслен нос.

Също през тази една година изпълнителната власт ще трябва да изработи и всички специализирани карти за крайбрежните ивици, които трябваше да са готови още преди няколко години.

Екоорганизации изразиха съмнение в ползата от приетия днес мораториум за сделки и строителство. Те смятат, че временната забрана няма да спре строителните дейности по крайбрежието, тъй като по-голямата част от земите вече са частна, а не държавна собственост. Мораториумът освен това не засяга терените – общинска собственост.

Днес депутатите приеха на първо четене и промени в Закона за устройство на територията, с които се определят отговорностите на Министерството на регионалното развитие и Министерството на инвестиционното проектиране.

Съгласно поправките, министърът на инвестиционното проектиране ще отговаря за строителния контрол и големите проекти на стойност над 10 млн. лева, а на регионалното развитие – за общите устройствени планове на селищата с национално значение и на общините по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, за магистралите и жп линиите. Регионалното министерство ще има по-скоро координиращи и съгласувателни функции и ще отговаря още за европейско териториално сътрудничество и устройството на територията, развитието на пътната инфраструктура и ВиК сектора.

Емил Савов от Националното сдружение на общините предупреди в предаването “Преди всички” на БНР за конфликт между новото министерство и общините по отношение на големите проекти. Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви пред БТА, че е недопустимо да се създават структури и да се променя организацията в хода на изпълнението на проекти и то в края на програмния период. 

Leave a Comment