Българският аграрен министър ще настоява за гъвкавост в прехвърлянето на неусвоени средства към други схеми и мерки в Съвета на ЕС

Европейска комисия, БрюкселПравителството одобри позицията на България за предстоящото заседание на Съвета на министрите на Европейския съюз (ЕС) по земеделие и рибарство, което се провежда днес и утре (26-27 май) в Брюксел.

В дискусията по пакета за реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г., която навлезе в заключителната си фаза, българската позиция е за продължаване на преходната национална помощ с актуализирана референтна година и запазването на обвързаната подкрепа на нивата от 13+2%.

Друга важна тема е нивото на заделяне на средства за еко-схемите от бюджета за директни плащания, заедно с обучителна фаза за първите години и гъвкавост за прехвърляне на неусвоените средства към други схеми за директни плащания и мерки по ПРСР.

В позицията на България се подчертава още, че държавите членки следва да имат гъвкавост в прилагането на наличните инструменти с цел по-добро насочване на плащанията, за да може да се отчете спецификата в конкретните държави.

По темата за включване на предварителни условия при спазването на трудовото и социално законодателство в ОСП следва да има ясно и изчерпателно формулирани правила с цел ефективно прилагане и избягване на увеличаването на административната тежест.

В рамките на заседанието ще бъде обсъдено и проучването на Европейската комисия относно опциите на Съюза да актуализира съществуващото законодателство за производство и предлагане на пазара на растителен репродуктивен материал. В позицията ни се посочва, че е важно да се запазят и доразвият облекченията в изискванията към малките предприятия, за да се осигури достъп до семена с високо качество на поносима цена, както и достъп до традиционни и регионални семена, адаптирани към климатичните промени.

Очаква се ЕК да представи и проучването за статута на новите геномни техники. Страната ни подкрепя подхода на Комисията в резултат от представеното проучване да бъде проведена предварителна оценка на въздействието.

 

Leave a Comment