Полицията в Пловдив парира днешния протест

Униформените записват лични данни на участниците и ги заплашват с текстове от Закона за движение по пътищата

протест в ПловдивЗа втора  поредна неделя пловдивската полиция осуети акция на протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски и назначаването на Венцислав Каймаканов за областен управител. Днес група недоволни поискаха да спрат движението по Асеновградско шосе и по този начин да блокират автомобилите в посока Летище Пловдив, Асеновград и Смолян. Миналата неделя, пак заради намесата на полицията, протестиращите не успяха да спрат движението по магистрала „Тракия“ край Пловдив.

Днес множество полицаи бяха изпратени на Околовръстното шосе, за да попречат на блокадата. Униформените първо записаха личните данни на гражданите, а след това им казаха, че нямат право на протест при шосето, тъй като не са получили разрешение от община „Родопи“.

Още в началото на седмицата протестиращите са подали заявление за предстоящата блокада на Асеновградско шосе между 11 и 14 часа до община Родопи.

От областната дирекция на МВР обаче определиха акцията като незаконна, тъй като нямало официално разрешение от общината за нея. Полицай края пътя заяви, че ако опитат да блокират шосето, ще нарушат няколко закона, включително този за движение по пътищата.

Тази седмица на пресконференция един от протестиращите – Христо Марков, съобщи, че има информация за това, че шефът на пловдивската полиция комисар Тодор Чонов е получил ултиматум или да спре пътните блокади, или да напусне поста си.

Leave a Comment