Симеон Сакскобургготски засади „Дърво на мира“ в Царска Бистрица, подарено от щафетата „Пробег на мира“

Симеон сакскобургготски засажда метасеквоя в Царска Бистрица

В празник за всички посетители на имението „Царска Бистрица“ в Боровец се превърна вчерашната неделя, 1 август 2021 г. Лично Симеон Сакскобургготски засади „Дърво на мира“ – метасеквоя, подарена от българския екип на международната щафета „Пробег на мира“.

Събитието се състоя в прекрасния парк от 210 хил. кв. метра към царския дворец, който съдът възстанови на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза миналата година.

Участници в Пробега на мира от България, Македония и Сърбия се събраха пред двореца заедно с Факела на мира, който е символ на пробега. Някогашният престолонаследник и бивш премиер на страната Симеон лично се включи в церемонията по засаждането. Той излезе от двореца в точно определения час – 10 часа, и за изненада на случайните посетители на парка, тръгна с бодра стъпка към събралите се маратонци и ученици на създателя на пробега – индийския духовен учител, философ и миротворец Шри Чинмой.

Тодор Димитров, преподавател във Военна академия София и ултрамаратонец от ежегодните състезания в Ню Йорк, произнесе вдъхновяваща реч, в която обедини ботаническата страст на цар Фердинанд, стремежа към мир и философията на Шри Чинмой.

Тодор Димитров припомни на Симеон Сакскобургготски как е бил създаден паркът към Военна академия. Навремето, когато неговия дядо е изпращал мъжете да учат военно дело в чужбина, е поръчвал всеки от тях да се завърне в страната с чуждоземска книга и с дръвче от страната, в която е бил. Така паркът е станал дом на различни видове дървета, донесени от Европа. Традицията останала и по-този начин били озеленени и други царски градини в страната.

Симеон Сакскобургготски картина Шри ЧинмойЗа Световния Пробег на мира капитан Димитров разкри, че от старта му през далечната 1987 г. досега стотици хиляди хора по света са изтичали общо над 600 хиляди километра из почти всички континенти на земята.

След словото, което разчувства Симеон Сакскобургготски, той взе лопата, за да участва в засаждането на застрашената от изчезване метасеквоя. Получи като подарък и рисунка на Шри Чинмой.

Поканен да сподели усещането си от събитието, той отвърна: „Емоциите са по-силни от думите“.

Симеон Сакскобургготски - Пробег на мира

Екипът на Пробега на мира изпълни своя химн пред домакина и дръвчето, което може да достигне до 37 метра височина, ако хареса условията.

Десетки хора пресрещнаха царя на връщане към двореца с молба да се снимат с него. Очевидно в добро настроение, той с усмивка изпълни желанието им.

Симеон сакскобургготски

 

 

 

 

Leave a Comment