Запорираха имущество за 4.1 млн. лв на „батко“ Веселин Георгиев

Софийският градски съд и Сливенският окръжен съд наложиха възбрана и запор на имуществото на бившия шеф на агенцията за Пътна инфраструктура Веселин Георгиев и съпругата му. Това стана по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Аферата на Георгиев, станала известна в медиите като „Батко и братко„, гръмна през 2006 година. Разследване на в. „Капитал“ установи, че пътният директор е насочвал крупни обществени поръчки за строителство на шосета към фирмите на братята си Емил и Бойко Георгиеви.

Запорираното в полза на държавата имущество е на стойност над 4 100 000 лв. и включва недвижими имоти, акции, облигации, дружествени дялове и банкови сметки.

Част от недвижимото имущество, апартамент от 107.13 кв. м и гараж с площ 21.12 кв.м, се намира в район Лозенец в София.

Останалите имоти са в община Нова Загора, област Сливен. Те са 108, като един от тях е изцяло собственост на Нина Георгиева. При другите тя притежава по 1/2 или 1/3. Голяма част от имотите са ниви, а останалите са лозя и овощни градини.

Съдът е наложил запор и върху акции, облигации и дружествени дялове, собственост на двамата съпрузи, на обща стойност близо 300 000 лева. Искът за налагане на обезпечителни мерки върху имуществото, за което се счита, че е придобито от престъпна дейност, е внесен в съда от Комисията въз основа на събрани доказателства от съответните териториални дирекции на Комисията.

Щетите, които Веселин Георгиев нанесе на държавата бяха огромни, тъй като заради разкритията по аферата, Европейската комисия спря финансирането по няколко програми.

 

Leave a Comment