Свръхвисоката цена на борсовия ток доведе до искане на оставки в 5 институции

Бизнесът е в протестна готовност заради „злоумишлената дейност “ на ръководителите на държавната енергетика

Васил ВелевРаботодателските организации поискаха оставките на ръководствата на Министерството на енергетиката, на Българския енергиен холдинг (БЕХ), ТЕЦ „Марица Изток 2“, а след анализи – и на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и Националната електрическа компания (НЕК). Бизнесът е в протестна готовност. Причина за поисканите оставки е свръхвисоката цена на електроенергията на енергийната борсаОт началото на август цената на тока за бизнеса в България е със 73% по-висока от тази в Германия.

Това заяви Васил Велев, председател на АИКБ, след среща със служебния премиер Стефан Янев и енергийния министър Андрей Живков, съобщи „Инвестор.БГ“.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) е ротационен председател на сдружението на работодателските организации АОБР.

Велев посочи, че енергетиката не се управлява правилно, а хаотично. Работодателските организации виждат злоумишлени действия на ръководителите на държавната енергетика и затова настояват за оставки. Те искат на тяхно място да бъдат сложени „добросъвестни хора, които управляват енергетиката в полза на хората“, а не „някой, който седи зад кадър и извлича огромни печалби на гърба на домакинствата и бизнеса“.

Сред причините за високите цени на енергийната борса той посочи монополът на БЕХ на борсата, чрез който се създава „умишлен дефицит“, липсата на интеграцията на българския пазар на север, където цените по традиция са по-добри.

Васил Велев обясни още, че са малко големите предприятия, които могат да си позволят да излязат директно на борсата и търгуват с електроенергия. В момента са само 9, а останалите разчитат на доставки на търговци на електроенергия.

Отдавна от индустрията се оплакват, че при това рязко поскъпване на електроенергията на борсата, много търговци едностранно прекъсват договорите, плащат неустойките, защото не могат да осигурят ток с договорените предварително условия. Така предприятията остават в незавидното положение спешно да търсят електроенергия на пазара.

Leave a Comment