Немските ветеринари започват кампания против забраната на ЕС за антибиотици

В средата на септември Европарламентът ще гласува изключването на важни лекарства, които касаят всички животински видове

ветеринариФедералната асоциация на практикуващите ветеринари (bpt) отвори петиция срещу предстоящата мащабна забрана на ЕС за антибиотици за животни. Кампанията трябва да продължи до 8 септември.

Според bpt съществува риск от пълна забрана на употребата на флуорохинолони, цефалоспорини от 3 -то и 4 -то поколение, полимиксини и макролиди във ветеринарната медицина. Всички животински видове ще бъдат засегнати от тази забрана за прилагане, не само селскостопанските животни.

„Собствениците на животни трябва да разберат какво се случва в Брюксел, до голяма степен тайно, и какви последици ще има решението за техните животни. Факт е, че Европейският парламент пренебрегва научните факти. Всички животински видове ще бъдат засегната от забрана за употреба на антибиотици“, казва президентът на bpt д-р. Зигфрид Модер. „За доброто на всички животни трябва да гарантираме, че всички антибиотици, одобрени за ветеринарната медицина, ще продължат да бъдат достъпни за лечение в бъдеще. В противен случай в най-лошия сценарий това би означавало смърт за много животни.“

От Федералната асоциация на практикуващите ветеринари обясняват, че в последващ акт на новия норматив на ЕС за ветеринарните лекарства, приет през 2019 г., Европейската комисия, държавите-членки и Европейският парламент трябва сега да определят кои антибиотици ще бъдат запазени за хората в бъдеще и следователно забранени за ветеринарната медицина до влизане в сила на закона през януари 2022 г.

В средата на юли комисията на Европейския парламент по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI) одобри проекторегламент, представен от Комисията на тема „Критерии за класифициране на антимикробни средства, запазени за лечение на определени инфекции при хора“. ENVI отхвърли предложението на Комисията, което се основава на научен опит, въпреки че е координирано с Европейската агенция по лекарствата (EMA), както и с EFSA, ECDC, OIE и СЗО.

Ако резолюцията, приета в ENVI намери мнозинство в Европейския парламент, тогава пълната забрана за използването на гореспоменатите активни съставки във ветеринарната медицина едва ли би могла да бъде избегната, се казва в съобщението за пресата на bpt.

Изключения за отделни животни в случай на тежки инфекции също не са възможни, тъй като Регламент 2019/6 предвижда резервиране на активни съставки за хуманната медицина и това трябва да стане чрез спиране или отнемане на одобрението на лекарството.

В навечерието на окончателното гласуване в Брюксел в средата на септември събраните подписи трябва да бъдат предадени на германските депутати в Европейския парламент. С това асоциацията иска да изпрати политически сигнал и да даде ясно да се разбере, че счита планираната забрана за употреба на определени антибиотици при животни в противоречие с хуманното отношение към животните.

Leave a Comment