Проект: Отпада обезпечението за междинно плащане по неземеделската мярка 6.4.1.

Стойността на одобрен проект може да се увеличи, но за сметка на бенефициента

аптека, лекарстваРазхлабват се условията за бенефициенти при изпълнението на одобрени проекти по подмярка 6.4.1. „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“  при приема от 2018 г.

Това се вижда от проект на заповед на земеделския министър, чието обществено обсъждане продължава до сряда, 25 август.

Заповедта нарежда да отпадне изискването за обезпечение към заявката за междинно плащане в административния договор. Това е предложено от ДФ „Земеделие“ в края на този юли.

Също така,“ДФ „Земеделие“ изразява становище, че в ситуация, при която се променя броя на точките по критериите за подбор, по които проектното предложение на бенефициента е било оценено, без това да води до получаване на по-малък брой точки от минималния брой на точките, за проектни предложения със сключени административни договори по съответната процедура чрез подбор, не се нарушават принципите в Закона за управление на средствата от европейските фондове. С по-късно писмо ДФЗ  допълва своите предложения за промяна на административния договор в същата посока по отношение текстовете за намаляване на размера на безвъзмездната финансова помощ.

В допълнение, към Управляващия орган са постъпили запитвания от бенефициенти във връзка с последиците от пандемията от КОВИД-19 и невъзможността от поддържането на някои от критериите за оценка, по които е било оценено проектното предложение.

В проекта на заповед е посочено още, че когато искането за изменение на договора води до увеличение на общата стойност на финансовата помощ, Фондът уважава искането за изменение при спазване на изискванията, но общата стойност на финансовата помощ не се увеличава. В този случай превишението се поема като собствен принос от Бенефициента.

 

Leave a Comment