Пълна забрана за строителство върху дюни иска Лиляна Павлова

Те ще влязат в регистър, а промени в два закона ще спрат застрояването и залесяването им

„Ще предложим в понеделник да се прецизира дефиницията за дюна. Но най-важната промяна, която ще направим е в Закона за черноморското крайбрежие да залегне пълна забрана за строителство на всички терени, независимо дали са частна или държавна собственост, там, където има дюни. Не само в зона А, но и в зона Б“. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред агенция „Фокус“.

Според Павлова трябва да се създаде регистър на дюните, в който да се посочва къде се намират. Заедно с това да се забрани, включително и в Закона за горите, да се застрояват. Както и да се променя предназначението на горски територии предвидени за залесяване там, където има дюни.

По-рано днес Лиляна Павлова днес отмени решението за строеж върху 29-те декара от терен в местността „Кокала“, в комплекса „Черно море“ на Община Несебър, като е било предвидено 122 сгради да се построят на този терен.

Според нея издаденото решение е незаконно, защото няма технически проект за строежа на тези 122 сгради, няма предвидена инженерна инфраструктура. Тя каза още, че административно наказание и глоба ще бъдат наложени на главния архитект на общината, както и на някои от служителите в общината.

Министърът на регионалното развитие припомни, че премиерът Бойко Борисов е възложил до понеделник да се направи анализ какви са необходимите допълните промени, за предотвратяването на бъдещи опити за застрояване на защитени територии.

Днес министърът на земеделието Мирослав Найденов обяви, че е възможно целият квартал „Черно море“ на Несебър да е вдигнат върху терен с дюни. В последните дни на миналата година еколози сигнализираха, че между Равда и Несебър има строежи върху земи, част от защитената зона Ахелой-Равда-Несебър от мрежата Натура 2000.

Leave a Comment