Пропадане: Строителството на офиси най-зле от 6 години

Четири нови мола ще се построят в следващите 12-24 месеца
Офиси
офис

С най-малко нови офиси бе отчетено първото шестмесечие на 2013 г от 2007 г. досега.

Едва 10 хиляди квадратни метра офис площи са въведени в експлоатация през второто тримесечие на 2013 г. Нивото е най-ниското от 2007 г. до сега, отчита консултантската компания за имоти Forton.

С 47% по-малко офис площи са завършени в София във второто тримесечие на 2013 г. в сравнение с предходното. Те са били с 58% по-малък обем в сравнение със същия период на 2012 г. За първите шест месеца на годината са въведени в експлоатация 29 400 кв.м, което е намаление с 63% в сравнение с първата половина на 2012 г.

Спадът на строителство носи и добри новини, тъй като делът на незаетите офиси намалява във второ тримесечие поред и е 31.02% към юни.

В същото време намалява и търсенето. Усвоените площи спадат с 61.5% във второто тримесечие в сравнение с първото.

Наемите за клас А офис площи са стабилни – 9-12 евро на кв.м в широкия център и по основни булеварди според проучването. 

Търговски площи

За разлика от пазара на офиси предлагането на търговски площи остава високо. Макар че във второто тримесечие не са завършени нови търговски центрове, само в София в следващите 12 месеца са обявени намерения за завършването 4 нови мола с 122 хиляди квадратни метра.

Очаква се една от водещите модни вериги да отвори магазин на бул. „Витоша“, след като е сключила договор за 2100 кв.м.

„Банките и телекомуникационните оператори оптимизират клоновите си мрежи. От друга страна, някои местни франчайз оператори на международни марки са под силен конкурентен натиск, след като новите търговски центрове отклониха значителна част от потреблението. Резултатът е, че за първи път от години виждаме свободни площи на някои от най-привлекателните места на бул. „Витоша“, казва Росен Генев, мениджър „Търговски площи“ във Forton.

Индустриални площи

Растежът на пазара на индустриални площи продължи благодарение на инвестициите в производствени мощности. Основните събития през второто тримесечие на 2013 г. бяха откриването на фармацевтичен завод и първата копка на индустриалната зона край Божурище с началото на проекта на германската компания BHTC.

Съвременните индустриални и логистични площи в София и Софийска област се увеличиха с едва 3.85% до 764 хил. кв.м във второто тримесечие на 2013 г. Още около 36 хил. кв.м са в процес на изграждане.

Незаетите площи продължиха да спадат и в края на първото шестмесечие са 3.24% от всички. Наемните нива също се запазиха без промяна и модерни и нови складове в София биха се отдали за 3.5 евро на кв.м.

 

Leave a Comment