203 преработватели стопанисват 578 ха с плодове и 380 ха зеленчуци

В най-големи количества се консервират домати, ябълки и череши. Българският пазар поема най-значителен дял от готовата продукция

доматиПрез 2020 година са преработени 99.3 хил. тона пресни плодове и 115.3 хил. тона пресни зеленчуци. Произведена е 96.9 хил. тона готова продукция от плодове, a обработените продукти от зеленчуци са 82.3 хил. тона (включително плодовозеленчукова и от гъби).

Преработените пресни плодове миналата година са с 13% по-малко спрямо предишната година. Зеленчуците обратно – количествата са с 9,5% повече.

Общо 203 преработвателни предприятия са подали данни към МЗХГ за дейността си миналата година. Самите консервни фирми имат собствени стопанства, от които 578,5 хектара са с трайни насаждения, а 380 хектара са зеленчукови градини.

От преработените плодове с най-голям дял са доставените от български производители – 55.4%, следват внос от трети страни – 20.8% и доставките от ЕС – 15.3%.

От преработените пресни зеленчуци с най-голям дял са доставените от български производители – 81.8%, следват доставките от ЕС – 4.7%, и внос от трети страни – 2.6%.

На ишлеме са преработени 1.8% от зеленчуците.

С най-големи количества за преработка през 2020 г. са доматите – 41,4 хиляди тона. След тях са ябълките с 33,5 хил. тона, следвани от черешите – 31,4 хил. тона. Преработеният пипер миналата година е бил 23,5 хил. т.

В преработката на череши участват най-много предприятия – 42,при плодовете. При зеленчуците 88 консервни фабрики изкупуват пипер, доматите се търсят от 52 преработватели.

2020 г. е завършила с най-много запаси на преработени праскови – 31,9 хил. тона, следвани от от 11,9 хил. тона консервирани череши.

Делът на готовата продукция от преработени плодове, реализирана в страната, е 26.7%. Изпращанията за ЕС са 22.7%. Износът за трети страни е 7.3% от общата продукция. Делът на количествата от плодова продукция на склад към 31.12.2020 г. и други (брак) е 43.3%.

Реализираната в България готова продукция от преработени зеленчуци е 48.4%, изпращанията за ЕС са 15.5%, а износът в трети страни е 6.6%. Делът на зеленчуковата продукция на склад и други е 29.5%

 

Leave a Comment