Румъния, България и Словения консумират най-малко плодове и зеленчуци
Най-високият дневен прием на плодове и зеленчуци (5 или повече порции) на лица над 15 години в ЕС е в Ирландия (33% от населението), Нидерландия (30%) и Дания (23%). Това показват данни на Евростат за 2019 г.
Най-ниска консумация на плодове и зеленчуци е установена в Румъния – 2% от населението приема по 5 и повече порции на ден, България и Словения – 5% от населението.
Като цяло жените консумират повече плодове и зеленчуци от мъжете. 58 на сто от тях заявяват, че приемат от една до четири порции ежедневно, докато за мъжете този процент е 51. Само 15 на сто от жените в ЕС похапват по 5 повече порции плодове и зеленчуци ежедневно, докато при мъжете процентът е 10.
На въпроса колко плодове и зеленчуци ядете дневно, един на трима европейци (33%) отговаря, че въобще не консумира свежа храна. Само 12 на сто от гражданите на ЕС заявят, че приемат по 5 и над 5 пъти на ден плодове и зеленчуци.