МЗ предлага приемът по мярка 4.2 да се удължи до 31 март, бюджетът да се увеличи с 20 млн. евро

Снимка от сайта на СППЗ

Снимка от сайта на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци

Приемът на проектни предложения по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ да се удължи до 17:30 часа на 31 март 2022 г., а бюджетът да се увеличи с 20 млн. евро до 426 280 028,74 лв. Това предложение е публикувано на страницата на Министерството на земеделието (МЗ) в проект на заповед на заместник-министъра на земеделието. Общественото обсъждане продължава само седмица – до 22 февруари.

В мотивите към заповедта се посочва, че след обявяване на процедурата за прием на проектни предложения, от някои от организациите, осъществяващи своята дейност в отрасъл селско стопанство и преработка, са постъпили предложения за удължаване на периода на прием на проектни предложения, което да осигури възможност за качествена подготовка на проектните предложения по процедура № BG06RDNP001-4.015  и тяхното подаване в електронната система ИСУН 2020.

От друга страна, УО на ПРСР е изискал информация от Държавен фонд „Земеделие“ за напредъка по прилагането и изпълнението на подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“, включително разходването на средства в рамките на разполагаемия бюджет. Държавен фонд „Земеделие“ е предоставил информация и данни за генерирането на остатъчни средства в резултат на изпълнението на договори по подмярката, сключени по предходни периоди на приеми.

С увеличението на бюджета ще се осигури допълнителна възможност за финансиране на проектни предложения, отчитайки необходимостта от финансов ресурс в условията на предизвикателствата, пред които е изправен преработвателния сектор във връзка с пандемията от КОВИД 19, се посочва в мотивите.

Също така крайният срок за извършване на плащанията по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. се удължава до 31 декември 2025 г., съгласно европейски регламенти.

Припомняме, че на последното заседание на тематичната работна група възникна разгорещен спор между браншовиците. Повечето представители на организации в земеделието поискаха удължаване на срока на прием по подмярка 4.2., изтъквайки обективни мотиви за това. Те обаче срещнаха опозиция в лицето на представител на птицевъдна организация, който се възпротиви на опцията за по-дълъг прием. Браншовиците заподозряха опонента си, че е представител на консултантска фирма.

Leave a Comment