Земеделските министри в ЕС ще обсъдят обезлесяването и евентуално финансиране на свиневъди

ЕС, БрюкселСъветът по земеделие и рибарство ще се проведе в понеделник, 21 февруари от 10.00 часа в Брюксел .

В началото е предвиден обмен на мнения относно начините за засилване на съгласуваността между Зелената сделка, общата селскостопанска политика и търговската политика на ЕС с оглед подпомагане на прехода към устойчиви храни системи.

По време на обедната почивка министрите ще участват в неформална дискусия за бъдещето на общата политика в областта на рибарството.

Следобед министрите ще проведат политически дебат относно предложения регламент относно продуктите, свързани с обезлесяване. Следобедната сесия ще завърши с дискусия за пазарната ситуация на селскостопански продукти.

По време на срещата, в рамките на други въпроси, Комисията ще представи своите доклади за фитосанитарните мерки при внос в ЕС и за разширяването на използването на растителни паспорти в ЕС.

Министрите ще обсъдят и необходимостта от подобряване на хуманното отношение към кучетата, отглеждани и продавани за търговски цели; спешно финансиране за сектора на свинското месо; преразглеждане на политиката за насърчаване на земеделието ; етикетиране на яйца от свободно отглеждане; и условия на суша в Португалия и Испания. Те също така ще обменят мнения относно необходимостта от осигуряване на справедлив доход за фермерите, засегнати от високите цени на суровините.

 

Leave a Comment