Държавата планира да изкупи 1,280 млн. тона пшеница, а също царевица и олио

Заради възможно прекъсване на доставките на природен газ, ще се подсигури и потреблението на торове от двата завода у нас

пшеницаДържавата планира да обезпечи националното потребление на пшеница за 13 месеца. За целта ще бъдат изкупени в в най-бързи срокове 1,280 млн. тона пшеница. Все още се водят преговори на какво да са базирани изкупните цени. Зърното ще се изкупува както от складове на производители, така и от търговци.

С цел страната ни да обезпечи хранителните продоволствия при дълга война и в най-лошия сценарий на радиационно замърсяване на продукцията на открито, агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ планира да изкупи също така царевица и слънчогледово масло, научи Агро Пловдив.

Ще има преговори и с двата завода производители на торове (Неохим и Агрополихим) за закупуване на количествата, необходими на земеделците, за да си гарантират нормални добиви. Това съобщи в петък вечерта вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в предаването „Панорама“ по БНТ. Причината за гарантиране на торовете е възможното прекъсване на договорите за доставка на руски природен газ – основна суровина за производството на синтетични азотни торове. Припомняме, че заводът в Димитровград предупреди след среща с ръководството на Булгаргаз през февруари, че е възможно да преустанови работа през март и април заради нарастващите цени на газа и невъзможността на земеделците да закупят торове на още по-високи цени.

От Софийска стокова борса съобщиха, че през отминаващата седмица пшеницата в САЩ е поскъпнала с нови 133.00 долара до 528.00 щ.д./тон,  във във Франция е с плюс 40.00 евро до 365.00 евро/тон, а цени от Украйна няма. Появила се е руска пшеница с доставка март на 395.00 щ.д./тон.

При  царевицата в САЩ цената също също се е повишила с 35.00 долара до 351.00 щ.д./тон. Ечемикът във Франция, мартенска доставка е на 354.00 евро/тон. Рапицата в Европейския съюз /Еuronext/ се е изстреляла нагоре с плюс 46.25 евро до 809.75 евро/тон. Нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам полудя в края на февруари и тази седмица е останало без промяна на сериозната цена от 1700.00 щ.д./тон, а рафинираната захар е с възходяща посока с плюс 27.10 долара до 522.20 щ.д./тон на борсата в Лондон.

В подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса АД котировките през седмицата са леко нагоре. Хлебна пшеница се търси на цена от 480.00 лв./тон, продавачите дадоха насрещни котировки от 510.00 лв./тон. Царевица се търси на начална цена от 450.00 лв./тон, срещу 490.00 лв./тон от страна на продавачите. Цената „купува“ на маслодаен слънчоглед от място остана без промяна на 1150.00 лв./тон, „продава“ е на 1200.00 лв./тон. Всички цени са без ДДС.

 

Leave a Comment