Софийска стокова борса: Цената на зърното тук няма да е по-различна от световните борсови цени

зърноЦените на пшеницата и слънчогледа на Софийска стокова борса (ССБ) няма да са по-различна от тези по световните борси. Това заяви пред националното радио изпълнителният директор на ССБ Васил Симов.

„Виждаме, че Русия изнася за 440 долара на тон, пазарите в САЩ са при цена 480-500 долара за тон, подобна е цената в Германия… България има нужда да продаде зърното от миналата реколта. У нас има значително количество хлебна пшеница, фуражна царевица, фуражна пшеница, които би следвало да се реализират до новия сезон. Износът не е спрян, очаква се интервенцията на държавата, за да може производители и търговци да получат добро възнаграждение за труда си“, каза той.

В момента на Софийска стокова борса няма сделки, каза още Васил Симов.

Той допълни, че новата реколта се очаква с интерес от анализаторите, които търгуват по борсите, от производителите и от търговците, но подчерта, че прогнози е трудно да се направят.

„При слънчогледа е по-фатална ситуацията, тъй като Украйна е най-големият производител в света. Това реагира върху цената на олиото. След началото на войната на най-големия борсов пазар за слънчогледово олио – борсата в Ротердам, от 1400 долара на тон цената се покачи до 1700 долара на тон“.

Българското олио е гарантирано – има добра реколта, производителите работят стабилно, но търговците се опитват да пробват по-висока продажна цена, обясни изпълнителният директор на софийската борса. Според него скоро олиото ще се върне на 3,50-4 лв. за литър на едро. При добра реколта не се очаква поскъпване на пшеницата и слънчогледа и рязко поскъпване на хляба и олиото.

 

Leave a Comment