Министерството на земеделието мълчи след протеста на овощари и градинари на Дунав-мост

Обмисля се следващата пътна блокада да е в Пловдивско

цъфнала сливаМинистерството на земеделието не е реагирало до момента на исканията на 7-те браншови организации от сектор Плодове и зеленчуци.

В петък вечерта те изпратиха протестно искане до премиера, вицепремиерите Асен Василев и Корнелия Нинова, и земеделския министър, което завършваше с лична молба към Кирил Петков за среща с представители на организациите.

В неделя от 16:30 часа овощари и градинари от цялата страна блокираха движението по Дунав мост при Русе.

Днес браншовите организации ( АСОЦИАЦИЯ БЪЛГАРСКИ ПИПЕР, АСОЦИАЦИЯ НА ОВОЩАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ, ДОБРУДЖАНСКИ ОВОЩАРСКИ СЪЮЗ, НАЦИОНАЛНА БИО АСОЦИАЦИЯ, БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ОРАНЖЕРИЙНА ПРОДУКЦИЯ, НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ НА ГРАДИНАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ, СЪЮЗ НА ДУНАВСКИТЕ ОВОЩАРИ, СЪЮЗ НА ОВОЩАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ) ще обсъдят следобед по-нататъшните си действия.

Засега идеята е следващият протест да е на Карловско шосе, област Пловдив, при разклона за с. Калояново, тази сряда.

Чашата на търпението на сектора преля, когато земеделския министър Иван Иванов подписа заповедите за ставките на обвързано подпомагане. Производителите на плодове и зеленчуци останаха потресени от намалените плащания по тази основна за тях помощ. Спрямо получените субсидии през 2021 г., тази година те са орязани с 19 до 27%, като най-голямо е намалението за стопаните на моркови, зеле, дини и пъпеши – с 27 процента. Единственото увеличение, и то само с 4%, е за производителите на домати, краставици, корнишони и патладжан.

Обяснението на министерството за по-ниското подпомагане е, че през миналата година площите с плодове и зеленчуци са се увеличили (при фиксиран бюджет), което е наложило използването на ножица. Само полетата с домати и краставици са се свили и затова там има по-висока – с 90 лв./ха, ставка.

Седемте браншови организации заявяват, че държавата от години неглижира сектор Плодове и зеленчуци. Производителите рядко получават допълнително подпомагане по de minimis. 12-те процента обвързано подпомагане (от всички директни плащания) се разпределя между сектор плодове и зеленчуци и сектор животновъдство в съотношение 34 към 66 процента.

В същото време по-скъпите разсади, торове, горива и заплати предварително изяждат приходите, които овощари и градинари очакват да получат от реколтата. По техни сметки тази година се очертава да са на загуба, ако въобще градинарите засадят нова реколта.

Производителите на плодове и зеленчуци настояват държавната Ковид-помощ, за която са заделени 111 млн. лв., да бъде разпределена 50 на 50 между животновъди и стопани на плодове и зеленчуци. Очаква се тази помощ да се изплати най-късно през юни.

 

Leave a Comment