Бизнесът ще получи помощ за тока и през април

Светът влиза в стагфлация – инфлация без икономически растеж, заяви след среща с бизнеса премиерът Кирил Петков

Кирил ПетковБизнесът ще получи държавна помощ заради високите цени на тока и през април. Нивата, на които ще бъде подкрепен, ще се обсъдят в края на седмицата, а в началото на следващата ще се обяви нова мярка във връзка с поскъпналата електроенергия. Това заяви днес премиерът Кирил Петков след среща с работодателски организации.

Кирил Петков допълни, че правителството няма да допусне покачване на цените заради спекула. По думите му цените трябва да се движат единствено от инфлацията, която е „няколко процента“.

Тъй като високите цени на енергоносителите са сериозен проблем пред българския бизнес заедно с кабинета е постигната договореност за изработване на механизъм, при който ще се търси дългосрочност на договорите, обясни Петков.

Петков предупреди, че заради струпването на различни рискове като войната в Украйна и проинфлационни още преди нея светът навлиза в изключително сложен период:

„В момента целият свят влиза в една рискова зона на стагфлация. Ако това се случи, това означава, че имаме хем инфлация, хем икономическият растеж се намалява. Така че оттук нататък ние много внимателно трябва да направим всяко наше движение, така че да избегнем риска от забавяне на икономиката“.

 

Leave a Comment