Пловдивски ВУЗ вдига цех за пробиотици
Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив ще строи цех за производство на пробиотици по
иновативни технологии. Теренът ще е в село Белащица.
„Това ще е малко предприятие за ценни хранителни добавки“, уточни ректорът на училището, известно преди като Земеделски колеж, проф. Димитър Димитров. „Готови сме с всичко за реализиране на проекта – направили сме проект, закупили сме мястото.“ Той уточни, че инвестицията ще е около 2.4 милиона евро. Значителна част от нея ще е специфичното оборудване. Училището вече е осигурило и пазара на бъдещото производство. Пробиотиците ще са предимно за износ.
В момента Висшето училище следва процедурите за одобрение от институциите и след като измине този път, ще се заеме и с инвестирането. „Надявахме се да получим европейски средства, но ударихме на камък, затова ще изтеглим кредит“, обясни проф. Димитров.