Олиото свършва във фабриките за замразени картофки в Белгия

замразени картофиЕдна от характерните храни за Белгия – пържени картофи – е сред секторите, които усещат изгаряне от войната в Украйна. Производителите на продукти от пържени картофи предупреждават, че последиците от конфликта са неизбежни, тъй като запасите от предпочитаното от тях олио започват да пресъхват.

Кристоф Вермюлен, главен изпълнителен директор на Belgapom, търговска група за картофени компании в Белгия, каза, че перспективите са особено ужасни за масово произвежданите замразени картофи, които зависят от слънчогледовото олио за предварително приготвяне на популярните им опаковки пържени картофи .

„Както стоят нещата, мисля, че ни остават още няколко седмици с наличното ни слънчогледово олио, но не повече“, каза той, добавяйки, че членовете му разчитат на Украйна за до 45 процента от доставките си. Някои фирми са още по-изложени, казва той цитиран от „Политико“.

Пържените картофи — и картофите като цяло — са голям бизнес в Белгия, най-големият износител на замразени пържени картофи в света. Според доклад на Belgapom през 2020 г. около 5,08 милиона тона картофи са били преработени в пържени картофи, картофено пюре, чипс и люспи. Това включва 2,08 милиона тона картофи, които се предлагат като замразени пържени картофи. Според някои базирани на проучвания оценки, 95 процента от белгийците посещават павилион с пържени картофи поне веднъж годишно, а повече от 60 процента ядат пържени картофи всяка седмица.

 

Leave a Comment