Толкова много диви гъби не е имало от 10 години!

Гъбарите смятат, че изобилието се дължи на Суперлуната
Изкупуват се по 5-6 лева за килограм, сушат се и се изнасят за Европа
цех на "Фунгоробика"

Фабриката на „Фунгоробика“ в село Труд е претрупана с работа

„Толкова много диворастящи гъби не е имало по нашите земи поне от 10 години насам!  Дъждът, топлината и Луната бяха в изключително добро съчетание, така че горите се напълниха с тях.“ Това разказа Стоимен Христосов, който управлява „Фунгоробика“ – фирма, специализирана в изкупуването, преработката и търговията с диворастящи гъби. За участието на Луната в гъбеното изобилие, той поясни, че с тази космическа специфика са по-запознати професионалните берачи. Те знаят, че когато гъбите започнат да растат при новолуние, вълната е по-продължителна и по-изобилна. „Така се случи тази година, че началото на растежа съвпадна с явлението Суперлуна на 23 юни. Тогава беше пълнолуние и то се отрази неочаквано добре“, обобщи Христосов.

Беритбата започнала в края на април с майската гъба, която испанците наричат „Сент Джордж“. После поникнали манатарките, пачият крак, булките, тръбенките и т.н. Кампанията ще продължи до октомври-ноември.

гъби манатарки

Манатарки

Миналата година била неблагодатна за хората, които се прехранват с гъби. Имало само от средата на май до началото на юни и … свършили заради сушата. „С увеличаването на безработицата, расте и броят на хората, които берат гъби. Най-много са от районите на Шумен, Котел, Сливен, Харманли, Монтана, Вършец и други места. От кампанията си докарват по 2-3 хиляди лева“, посочи Христосов.

Управителят поясни, че бизнесът с гъби би замрял, ако разчиташе на вътрешно търсене. Такова няма, може би защото доста българи познават ядливите, берат ги и ги консервират.

гъба булка

Гъбите булка са сред най-вкусните

На вътрешния пазар диворастящи гъби се търсят само от ресторантьори. Голямата част от реколтата заминава за Италия, Германия, Франция, Австрия и Испания.

Огромното количество на гъби в горите бутнало цените надолу. Тази година по данни на „Фунгоробика“ изкупните цени са между 5 и 6 лева. А е имало и години, когато килограмът е стигал до 17 лева.

„Големият проблем, който се появи в последно време, са малките нерегламентирани изкупвачи“, каза Стоимен Христосов. Техните минифабрики и пунктове с 1-2 хладилни камери са в домовете им.  Нелоялни конкуренти са, защото работят безконтролно и не могат да гарантират чистотата на продукта. От Агенцията по храните не ги проверят, защото инспекторите нямат право да влизат в семейни домове.   

 

Leave a Comment