Домати, краставици, ягоди поевтиняват на седмична база
При повечето хранителни стоки цените растат
При голяма част от зеленчуците Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) отчете седмичен ценови спад в началото на месец май.
В абсолютна стойност най-силно поевтиняват краставиците от внос – с 0,27 лв. до 2,91 лв./кг, следвани от българските оранжерийни краставици, които „олекнаха“ с 0,22 лв. и средната им едрова цена стана 3,50 лв.
Разликата между българските оранжерийни домати и вносните е почти 1 лев. Българските се търгуват за 4,40 лв. след спад от 0,10 лв. през седмицата. Вносните са с тържищна цена от 3,41 след като загубиха 0,18 лв./кг.
Въпреки че поевтиня с 0,11 лв., червеният пипер продължава да е по-скъп в сравнение с месец по-рано. Актуалната му едрова цена е 4,20 лв., а в началото на април бе 3,85 лв.
Салатите вече са 0,91 лв. за брой след като паднаха с 0,07 лв., а репите се изтърколиха с 13,6% надолу и струват 0,70 лв. за връзка.
При картофите минусът е малък, с 0,02 лв., и те продължават да държат цена от 0,92 лв./кг., която е с 0,02 лв. по-ниска в сравнение с предходната седмица.
Ягодите от Гърция слизат надолу с 0,34 лв. и вече се предлагат на едро за 4,59 лв./кг.
При хранителните стоки поскъпването е масово – с малко или с повече. ДКСБТ отбелязва ново поскъпване на брашно тип 500 с 0,05 лв. до 1,45 лв./кг при цена от 1,34 лв. в първата седмица на април.
Кашкавал „Витоша“ е с 0,44 лв. нагоре до средна тържищна цена от 14,75 лв./кг. Кравето сирене е поскъпнало в началото на месец май с 0,23 лв. до 9,25 лв., а маслото в пакет от 125 гр. е добавило 0,11 лв. до 2,71 лв.
На плюс 0,13 лв. е и фасулът, който достигна 4,14 лв./кг.