Само две пивоварни купуват ечемик и правят малц

Лошата политика на сортоподдържане на биреното зърно ни отблъсква, обясниха от Съюза на пивоварите в България
халба бира

Основен продукт за бирата е ечемикът, но у нас той почти не се отглежда

Българските борси не оферират като стока ечемика, а заедно с него и пивоварният ечемик. Отглежда ли се тази зърнена култура, от която се приготвя малц, как се изкупува и от кого, опита да узнае АгроПловдив.БГ.

Оказа се, че пивоварният ечемик не фигурира дори в статистическите справки на Министерството на земеделието и храните. Там има данни само в графа „ечемик“, без да се прави разлика пивоварен ли е или фуражен.

Главният секретар на Съюза на пивоварите в България Ивана Радомирова поясни, че от 13 пивоварни в страната само две изкупуват ечемик и правят собствен малц. Собствени малцераи – така се наричат работилниците на малц, имат „Болярка“ и „Каменица“ – Хасково.  Уточнението за „Каменица“ е, че компанията всъщност не прави собствен продукт, а е предотстъпила малцерая под наем на френския производител „Малтери Суфле“, който захранва и българския пазар. „Правенето на малц изисква изключително майсторство и затова повечето пивовари не рискуват със собствено производство, а го купуват готов“, посочи Радомирова. От Съюза уточниха, че малцът в българската бира е наполовина вносен, наполовина направен у нас. И по-точно съотношението през 2012 г. е било 51:49 процента в полза на вноса.

Ивана Радомирова - СПБ

Ивана Радомирова смята, че сортоподдържането на пивоварния ечемик не е на равнище у нас

„Освен в двете пивоварни, малц се произвежда и от още едно предприятие, специализирано точно за този продукт. Това е „Булмалц“ в района на Чирпан“, уточни главният секретар.

Другото обяснение на Радомирова защо в страната не се развива собствено малцото производство, е в ечемика. „За съжаление у нас има лошо сортоподдържане и то от години. Националната политика към това зърнопроизводство трябва да се коригира“, смята тя. Според нея голяма част от пивоварните сортове ечемик се променят с годините и стават по-скоро фуражни. А суровината за производството на малц трябва да отговаря на високите изисквания за съдържание на протеин и други съставки.

От Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ в Садово поясниха, че развиват сортоподдържане за един сорт пивоварен ечемик, наречен „Потока“. Търсенето за него обаче било ограничено.

Изпълнителният директор на Пловдивска стокова борса Красимир Давчев потвърди, че ечемикът, в това число и пивоварният, не е борсова стока у нас. Той обаче допълни, че на борсата в Будапеща зърното си има писта. Последната борсова цена на пивоварния ечемик в Унгария е била 311 лева/тон и тя е с малко по-висока от тази на обикновените сортове.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите също нямат специална графа за площите засяти с пивоварен ечемик. Оттам заявиха, че имат разхвърляни  данни, които трябва да бъдат сумирани. Вчера от НАЗ изпратиха информация за изкупуването на зърно, в това число и на пиповарен ечемик. Поместваме таблицата под текста. Данните са за 23 юли и показват, че предлагане на пивоварен ечемик има само в Плевен и Стара Загора. Цената му е с 2.5 до 13 процента по-висока от тази на фуражните сортове.

 

 

 

 

ИЗКУПНИ ЦЕНИ  – МАСЛОДАЙНИ И ЗЪРНЕНИ КУЛТУРИ (лева/тон без ДДС)

Актуално към: 23.07.2013 г.
Регион Пшеница Ечемик – пивоварен Ечемик – фуражен Царевица*
Бургас 300 320 410
Велико Търново 270 290 340
Видин 280 320
Враца 260
Генерал Тошево 310  –
Крушари 290-305  –
Ловеч 280 300 коментари за 220-230
Монтана 270 300
Павликени 280 300
Пазарджик 280-300 320-330
Плевен 260 340 300
Пловдив 290-300 няма търговия
Попово 280-285  –
Разград 280 няма търговия
Русе 280 300
Силистра 280 310 380
Сливен 280 330-340
Стара Загора 295 350-360 340-350
Хасково 280
Шумен 290 320
Ямбол 290 310
Забележки:
* Цените за слънчоглед и царевица са за стара реколта

Leave a Comment