Нови главоболия за винари: Таксите към ИАЛВ се повишават, броят им расте с още 5
Министерството на земеделието публикува проект на постановление, с което се актуализират таксите, събирани от Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) по Закона за виното и спиртните напитки и се създават 5 съвсем нови такси.
Причината за актуализацията е, че стойностите в Тарифата не са променяни повече от 10 години, а освен това са установени специфични проблеми, които водят до невъзможността на администрацията да събира определените такси.
Нови такси ще бъдат въведени за следните услуги:
– за издаване на сертификат за безопасност на виното за вино, предназначено за износ в трети страни по чл. 2, ал. 8 от ЗВСН (издава се в случай, че държавата вносител е въвела такова изискване) – 20 лева;
– за заверяване на сертификат по чл. 10, ал. 2 от ЗВСН за произход на грозде – 3 лева;
– за разглеждане на заявление по чл. 30, ал. 2, т. 2 от ЗВСН за настъпила промяна на вписаните в регистъра по чл. 27 от ЗВСН обстоятелства (подава се от регистрирани вино/оцетопроизводители) – 12 лева;
– за разглеждане на заявление по чл. 32, ал. 2, във връзка с чл. 33, ал. 1 от ЗВСН за настъпила промяна в структурата на лозарското стопанство (подава се от гроздопроизводители) – 12 лева;
– за издаване на удостоверение по чл. 39, ал. 1 и ал. 2 от ЗВСН за производство на сортово вино – 20 лева.
Актуализирани са таксите, събирани от ИАЛВ за извършване на физико-химичен и/или микробиологичен анализ, като те са увеличени спрямо утвърдените стойности в сега действащата тарифа. Промяната е обусловена най-вече от увеличените разходи за консумативи и разходите, свързани с издръжката на тази дейност, се посочва в мотивите към постановлението..
Срокът за обществено обсъждане на проекта на постановление изтича на 10 юни 2022 г.
ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ТАКСИ
№ по ред | Наименование на показателя | Размер на таксата, в лв. |
1 | Относителна плътност/плътност | 11,00 |
2 | Алкохолно съдържание, действително и общо | 14,00 |
3 | Общ сух и беззахарен екстракт (изчислителен метод) | 4,00 |
4 | Редуциращи захари | 21,00 |
5 | Обща (титруема) киселинност | 11,00 |
6 | Летливи киселини | 16,00 |
7 | Общ и свободен серен диоксид (SO2) | 17,00 |
8 | рН (водороден показател) | 7,00 |
9 | Пепел и алкалност на пепел | 31,00 |
10 | Сулфати | 29,00 |
11 | Общ сух екстракт (тегловен метод) | 21,00 |
12 | Налягане на въглероден диоксид | 6,00 |
13 | Въглероден диоксид | 22,00 |
Спектрофотометрични изпитвания (UV Vis) | ||
14 | Цианидни производни | 33,00 |
15 | Фурфурал | 30,00 |
16 | Сорбинова киселина | 30,00 |
17 | Индекс на Фолин-Чикалто | 20,00 |
18 | Цветни характеристики на вино (интензитет, нюанс) | 15,00 |
19 | Абсорбиране на UV светлина – оптична пропускливост на неутрален алкохол | 14,00 |
Качествени изпитвания (тестове) | ||
20 | Тест за наличие на синтетични багрила | 25,00 |
21 | Тест за наличие на малвинхлорид | 32,00 |
22 | Тест за стабилност на вино | 19,00 |
Течнохроматографски изпитвания (HPLC) | ||
23 | Органични киселини: лимонена, винена, ябълчна и млечна (преференциална цена) | 60,00 |
24 | Органични киселини: лимонена, винена, ябълчна, млечна (цена за 1 брой) | 27,00 |
25 | Охратоксин А | 92,00 |
26 | Захари: глюкоза, фруктоза и захароза (преференциална цена) | 60,00 |
27 | Глюкоза, фруктоза, захароза, глицерол (цена за 1 брой) | 27,00 |
28 | Сорбинова киселина | 29,00 |
29 | Шикимова киселина | 29,00 |
30 | L-аскорбинова киселина | 34,00 |
31 | Синтетични багрила – идентифициране и количествено определяне (HPLC/TLC) | 62,00 |
32 | 5-хидроксиметилфурфурал | 42,00 |
33 | Малвинхлорид | 66,00 |
Газовохроматографски изпитвания (GC) | ||
34 | Летливи компоненти във вино: метанол, етилацетат и ацеталдехид (преференциална цена) | 61,00 |
35 | Летливи компоненти в спиртна напитка: метанол, естери (като етилацетат), алдехиди (като ацеталдехид) и висши алкохоли (сумарно) (преференциална цена) | 97,00 |
36 | Летлив компонент: метанол, естери (като етилацетат), алдехиди (като ацеталдехид), висш алкохол (цена за 1 брой) | 26,00 |
37 | Висши алкохоли (сумарно) | 41,00 |
38 | Добавка на синтетичен глицерол, циклични диглицероли, 3-метокси 1,2-пропандиол (GC – МS) | 416,00 |
Атомноабсорбционни изпитвания (ААS) | ||
39 | Мед, желязо, цинк, алкален, алкалоземен метал на пламък (цена за 1 брой) | 26,00 |
40 | Олово, кадмий, друг метал с графитна кювета (цена за 1 брой) | 35,00 |
41 | Сребро | 42,00 |
42 | Арсен | 42,00 |
Микробиологични изпитвания | ||
43 | Микроскопска картина | 18,00 |
44 | Посявка върху твърда хранителна среда (дрожди, плесени, млечнокисели и оцетнокисели бактерии) | 71,00 |
За издаване на протокол от лабораторно изпитване се събира такса в размер на 5 лв.
За извършване на лабораторно изпитване и последващ контрол на вторичен продукт се събира такса в размер на 75 лв.