Фермерският протест на Садово и Чешнегирово продължава и утре! Поканени са депутатите от 17 МИР

Шосето между Пловдив и Поповица ще бъде блокирано този път при Чешнегирово в 7:30 часа

ръка на фермерФермерският протест след вчерашната градушка в землищата на град Садово и село Чешнегирово ще продължи и утре. Този път производителите ще затворят пътя между Пловдив и Първомай при отбивката за с. Чешнегирово в 7:30 часа сутринта. Днес недоволните земеделци спряха движението по оживеното шосе при стрелката за Садово. 

Следобедната градушка на 31 май, която нанесе 100% щети при полски зеленчуци и плодове върху 5000 декара в двете землища, се изсипа заради забрана за изстрелване на противоградни ракети. Причината за това бе прелитащ самолет, който според земеделското министерство, е бил пътнически.

Стотици малки фермери в Садово и Чешнегирово потънаха в отчаяние след градушката

Днес на обед в Садово пристигнаха представители на Министерството на земеделието. Те обясниха, че ще се изплатят обезщетения, след като комисия опише щетите при всяко стопанство. 

Фермерите на получиха отговори на въпросите кога ще им бъдат изплатени компенсациите за природното бедствие и какъв е размерът на плащането за декар зеленчуци – конкретно за пипер, домати, тиквички, зеле, пъпеши и други. Нямаше обяснение и на другия важен за малките стопани въпрос: Дали при всеки самолетен полет в момент, когато наближават градоносни облаци, ще понасят поражения?

Служителите от министерството са попитали производителите защо не са се застраховали. Повечето от тях обаче дори не знаят, че министерството субсидира 65% от стойността на застраховката. А тази държавна помощ се прилага от десетина години. Това означава, че служителите на министерството в населените места не провеждат разяснителни кампании, надявайки се, че фермерите следят публикациите на министерството.

Недоволни от проведената среща и от липсата на отговори, земеделците решиха утре отново да излязат на протест, който ще продължи минимум един час. Те настояват депутатите от област Пловдив (17 избирателен район) да дойдат при тях, за да им разкажат колко средства и труд са вложили в реколтата, която няма да могат да приберат. Искат да им покажат и ръцете си – загрубелите ръце на хора, които са по цял ден на полето, за да произведат български плодове и зеленчуци.

Leave a Comment